-

-
Art by Alberto Moravia

sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Näkökulma linja-automellakkaan

Oikeus ei toteudu

Eräs linja-autonkuljettaja oli kuvannut mustien nuorten änkyröintiä bussissa, eivätkä nuoret kuljettajan pyynnöistä huolimatta olleet poistuneet bussista. Sen sijaan kuljettaja saa potkut työstään.

Los Angelesissa vuonna 1992 mustan miehen pahoinpitely poliisien toimesta kuvattiin nauhalle, eikä kukaan neljästä pahoinpidelleestä poliisista saanut tuomiota.

Mellakointi

Linja-autonkuljettajan kohtalosta nousee somemellakka.

Los Angelesissa vuonna 1992 mustan Rodney Kingin kohtalosta nousee lähes vuoden kestäneet koko kaupunkia ravistelleet, Amerikan yhdysvaltojen historian pahimmat mellakat, missä kuolee kymmeniä ihmisiä, tuhansia haavoittuu, ja mistä tulee miljardin dollarin vahingot.


Analyysi

Mustat tuntuivat käynnistäneen mellakan South Centralin kaupinginosasta. Silti huomionarvoista on, että viha kohdistui koko monikulttuuriseen yhteisöön, etenkin korealaisiin liikkeenomistajiin. Ironisinta on, että myös mustien liikkeitä tuhottiin. National Geographicin dokumentissa Los Angelesin mellakat '92 meksikaanilta näyttävä nainen huutaa suoraan mellakkapoliisin suuhun: "Miksi te ette tee mitään? Miksi te ette tee mitään?" Poliisi vastaa: "Mitä te odotatte meidän tekevän?" Los Angelesin poliisivoimat ja Kansalliskaarti oli ymmärtänyt, että alkuperäiseen virheeseen - eli sen kaltaisten tilanteiden luomiseen, missä ihmiset kokevat, että oikeus ei pääse toteutumaan - ei toistumiseen sorruta. Mellakoijat taas eivät pystyneet sisäistämään tätä, vaan odottivat lisää oikeudettomuutta tapahtuvaksi poliisien taholta.

Tämä sama tilanne toistuu nyt Suomessa tässä linja-autokapinassa. Ja koko Suomessa monessa muussakin somekapinassa ja -mellakassa ja 'kansanliikkeessä'. Ansaitsematonta vihaa kohdistuu siis myös etnisiin suomalaisiin, ja jopa sellaisiin, jotka itsekin ovat kärsineet sellaisten oikeudettomien tilanteiden luomisesta, mistä nyt somessa mellakoidaan. Lisäksi mielenosoittajat somessa odottavat lisää oikeudettomuutta poliisin ja oikeuslaitoksen taholta toimien itse aktiivisesti sitä saadakseen muun muassa turhia ilmoituksia ja muita provokaatioita tehden. Mutta se on todennäköisesti erotuksena tässä Suomen tilanteessa Los Angelesin tilanteeseen, että viranomaiset Suomessa eivät ole ymmärtäneet olla sortumatta alkuperäisiin virheisiin eli olla tuottamatta lisää epäoikeudenmukaisuutta. edit: Janssonin linkinjakotapauksessa saamme todennäköisesti kuitenkin nähdä tällaista alkuperäiseen oikeudettomuuteen sortumattomuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.