-

-
Art by Alberto Moravia

perjantai 7. huhtikuuta 2017

TKL ja terroriteot

Kun isolla autolla tehdyt terroriteot selvästi lähenevät Suomea, en voi olla muistuttamatta ihmisiä siitä, mitä Tampereen joukkoliikenteen busseissa tapahtuu.

Nimittäin Supo kertoi perjantaisessa Iltalehden uutisessa selvittäneensä kaikki Suomessa varastetut kuorma-autot, jolloin mitään todellista vaaraa ei Suomessa Ruotsin kaltaiseen terroritekoon olisi.

Mutta moniko ymmärtää, että se vaara voi tulla muistakin isoista autoista kuin kuorma-autoista, ja vieläpä niin, että se auto ei olekaan varastettu, ja näin ollen ei osata epäillä mitään olevan tapahtumassakaan? Lisänä vielä se, että joukkoliikenteen bussissa istuu kyydissä pahimmillaan 40-50 matkustajaa haavoittumassa ja kuolemassa, ynnä bussin eteen sattuvissa useissa kymmenissä henkilöissä, kun iskuissa käytetyissä kuorma-autoissa on ollut kyydissä yksi henkilö. Bussilla tehdyissä terrori-iskuissa kuolee tai haavoittuu siis jopa tuplasti enemmän ihmisiä kuin kuorma-autoilla tehdyissä iskuissa.

Mutta miksi otan tässä esiin Tampereen joukkoliikenteen bussit mahdollisena terrorin välineenä?

Siksi, että viimeksi pari päivää sitten bussissa poikani kanssa istuessani arabitaustainen kuski huusi matkustamoon höpöjä. Matkustamo oli ollut hiljainen, mutta yhtäkkiä kuski huusi sinne kesken matkan, että "nyt saatana se puhe siiihen matkapuhelimeen loppuu!"

Ihmiset vilkuilivat taakseen, mutta eivät nähneet tai kuulleet kenenkään puhuvan puhelimeen. Matkustajat vaihtoivat kekenään katseita. Minä odotin malttamattomana omaa pysäkkiämme, millä jäädä viimein pois kyydistä. Kuskilla oli ilmiselviä, vakavia mielenterveysongelmia, mikäli kuulee harhoja ja reagoi puheen tasolla niihin kiroilemalla.

Eikä tässä vielä kaikki. Vain pari kuukautta sitten yönmusta kuski, siis eri kuski kuin yllä kuvattu, puhui isoon ääneen näkymättömälle matkustajalle Tampereen joukkoliikenteen bussissa tiuskien tälle aggressiivisesti ja kiroillen. Bussista pois jäädessäni aioin tehdä hänestä ilmoituksen TKL:een, mutta omien kiireideni vuoksi unohdin. Samoin oli laita arabikuljettajan kanssa. Pojalleni selitin, että vastaavassa tilanteessa tuollaisen kuskin silmätikuksi ei saa joutua, vaan vaikka jäädä seuraavalla pysäkillä pois ja pyytää äitiä hakemaan kotiin. Selitin, että noin käyttäytvä ihminen on mieleltään vakavasti sairastunut (skitsofrenia?).

Miksi siis TKL palkkaa listoilleen tamperelaisten henkiä vaarantamaan näin arvaamattomia ihmisiä, jotka vaatisivat hoitoa?

Ajella työstä kotiin bussin kyydissä, jonka kuljettaja näkee pieniä tonttuja?

Entä sitten kun kuljettaja saa päähänsä ahdistuksessaan huudella allahuakhbaria ja ajaa bussilla pöpelikköön, vastaantulevan kaistalle, kävelykadulle tai keskustan kauppojen ovista sisään?

Onko se  mielenterveystapaus vai terroriteko vai kummatkin?