-

-
Art by Alberto Moravia

sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Suomi ensin, maidan ja rajat kiinni-liikkeet ovat vasemmistolaisia hankkeita

Olen parin viimeisen viikon aikana kandiseminaarin yliopistolla päättyessä, mikä oli aika rankka koulu, ehtinyt taas miettiä politiikka-asioita, ja kiinnittänyt huomiota parin viimeisen vuoden tapahtumiin.

Olen tajunnut, että rajat kiinni-liikkeet, suomi-maidanit ja suomi ensin-puoluehanke ovat vasemmistolaisia hankkeita. Tämän vuoksi ne eivät minua alun alkaen kiinnostaneetkaan. Muistan kyllä, kun minua kovasti pyydeltiin toimintaan mukaan loppuvuodesta 2015, ja kävin muutaman puheen rajat kiinni-liikkeissä pitämässäkin - mutta olen poliittiselta katsannoltani radikaalioikeistolainen, eikä se asia siitä näköjään mihinkään muutu. Vähän aikaa sitten päätin pyrkiä mukaan maidan-naisten naisille perustamaan haittamaahanmuuttoa vastustavaan ryhmään, mutta eipä aikaakaan, kun siellä joku haistoi nämä oikeat karvani, ja naikkoset alkoivat syyttää minua 'feikiksi'. Päätin, että voin olla heille 'feikki', jos he sitä vaativat. Sitten joku heistä pyysi minua 'poistumaan sinne mistä olet tullutkin'. Minä poistuin mv-lehteen soittamaan suutani. Nyt kaikki ovat onnellisia, minä, naikkoset, haittamaahanmuutto - ja mv-lehdestä en ole varma, sillä mv-lehtikin saattaa olla vasemmistolaista juurta, kun se tukee vahvasti näitä uusia vasemmistolaisia liikkeitä.

Valtionsyyttäjät ja muu eliitti mahtavat olla salaa mielissään, kun viimeinen äärioikeistolainen parlamentaarinen puolue saatiin haudatuksi eurovaalien jälkeen (minkä johtoon minä kuuluin). Vielä enemmän ne mahtavat olla mielissään nyt, kun nämä uudet kansanliikkeet näyttävät oikeat karvansa ollen oikeastaan enemmän radikaalivasemmistolaisia toimintatavoiltaan kuin edes oikeistolaisia, radikaalioikeistosta puhumattakaan.

Kuinka niin vasemmistolaisia? Siten niin, että vasemmiston maailmankuvaan kuuluu perinteisesti mielenosoitukset, protestointi, leireily, ja muu joukkotoiminta. Näillä uusilla liikkeillä ei myöskään ole vahvaa johtajahahmoa, vaan kaikki samaistuvat kaikkiin, ja kaikki ovat samanarvoisia keskenään toiminnassa. Suomalaiselle (poliittiselle) kulttuurille jo historiallisestikin tällainen toiminta on tietysti tuttua, joten näiden uusien liikkeiden vasemmistolainen toimintatapa ei ole mitenkään uutta tai vierasta. Se sopii suomalaisen kulttuurin ilmastoon, mutta ei ainakaan minulle, ei kiitos. Jossain Saksassa on perinteisesti keisarivallan ja natsismin kaatumisen jälkeen taas oltu enemmän auktoriteettiseen oikeistolaisuuteen suuntautuvia, ainakin ennen vuotta 1968, jolloin siellä koettiin vasemmistolaisuuden nousu ja lopulta vasemmistoterroria.

Vielä loppuvuodesta 2015 tällainen vasemmistolaisuus ei tietenkään näkynyt, koska nämä liikkeet eivät olleet kehittyneet siihen mittaan missä ne ovat nyt. Siltikin vierastin niitä niin paljon, että lopulta päätin olla olematta missään tekemisissä niiden kanssa.

Jospa meille ihka aidoille radikaalioikeistolaisille, natseille siis, myös löytyisi oma parlamentaarinen puolue jossain vaiheessa, missä toteuttaa poliittisia ambitioita.

Tosin mikään vastarintaliike se taas ei ole, koska siellä ei poliittista osaamista tai mitään poliittista kokemusta ole. Uusnatsitkin ovat toimintatavoiltaan melko vasemmistolaisia ja kaukana esikuvistaan, parlamentaarisesta vaikuttamisesta - vaikkakin kansallissosialistit tietysti hakivat kannatusta metelöimällä ja riehumalla läpi vuosikymmenten. Mutta sekin liittyi Saksan silloiseen historiaalliseen kehitykseen, ja NSDAP-puolue oli lopultakin vain taitavasti koottu kattojärjestö toisilleen jopa vastakkaisiakin poliittisia näkemyksiä edustavista puolueista.

Suomessa taas oli jossakin vaiheessa ihan omanlaisensa radikaalioikeistokulttuuri, missä touhusi maltillisia älykköjä, joita riehuminen ja protestoiminen ei kiinnostanut, ja poliisiakin kunnioitettiin. Oma mielipide meni jakeluun taitavalla sanankäytöllä.Tähän kuului sellaisia henkilöitä kuin Jari Leino, Oula Lintula, ja kumppanit. Nykyiset uudet liikkeet ja niiden kannattajat, joita kritiikittä pidetään  - jotenkin vaarallisina -  'äärioikeistolaisina', eivät tunnu enää ymmärtävän luettua. Mitä enemmän on sanoja virkkeessä, sitä helpommin teksti jää lukematta. Väistämättä käy mielessä näiden alentaminen tyhmyyskastiin. Mielipide saadaan näköjään läpi kastelemalla farkunperse telttaleirillä. Niin helppoa ja samalla vaarallisen yksinkertaistavaa se voi olla.

Uskon silti, että meitä älyllisiä, realistisia, yhteistyökykyisiä myös muiden puolueiden kanssa, poliittisen pelin taitaviakin ja uskottavia ja kokeneita radikaalioikeistolaisia hahmoja kannattavia on vielä olemassa.
edit: Tänään on muuten Adolf Hitlerin kuolinpäivä. Hyvä päivä siis minulle ymmärtää jotain oleellista suomalaisesta poliittisesta kentästä vuonna 2017.