-

-
Art by Alberto Moravia

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Jonkun kaulan ympärillä köysi kiristyy juuri nyt

Luin hetki sitten tutkija Alan Salehzadehin blogin, jossa tämä kertoo tulleensa nyt jo kolmatta kertaa jätetyksi rannalle Ylen keskusteluohjelmasta. Salehzadeh viittaa blogissaan Suomen ja Iranin outoihin kytköksiin, mitkä vaatisivat selvittämistä, ja siihen, että ulkovallat pyrkivät sekaantumaan Suomen sisäisiin asioihin omien etujensa vuoksi.

Vähän aikaa sitten myös poliitikoita on tullut julkisuuteen häirinnän vuoksi, ja Supo kertoi ulkovaltojen lisääntyneestä aktiivisuudesta Suomessa. Täytyy sanoa, että en ole jaksanut perehtyä aiheeseen - koska aihe tulee liian lähelle omaa kyberhäirintääni, mistä kerron alla - mutta kuulemani mukaan ainakin outoja sähköpostiyhteydenottoja on ollut.

Olen pitänyt tätä poliittista blogiani suljettuna pitkän aikaa uhkailujen ja erilaisen häirinnän vuoksi.

Kaikki alkoi eurovaaleista vuonna 2014. Tuolloin Ylen toimittaja kertoi minulle kasvokkain, että Ylen toimittajia on kielletty koskaan, ikinä, missään olosuhteissa kirjoittamasta minusta mitään. Minusta on siis annettu ylhäältä päin kirjoituskielto toimittajille. Tämän toimittaja kertoi minulle sanasta sanaan. Ymmärsin tuolloin, että poliittinen urani on näin käytännössä katkaistu. Eurovaaleissa edustin äärioikeistoa puolueen varapuheenjohtajan ominaisuudessa.

Alkuvuodesta 2014, ennen eurovaaleja, minut tuomittiin Tampereen käräjäoikeudessa hyvin mittaviin sakkoihin siitä, että olin linkittänyt blogiini Iranin edesmennyttä, entistä hengellistä johtajaa Ajatollah Khomeinia koskevaa videoaineistoa.

Eurovaalien alla aloin saamaan outoja sähköpostiyhteydenottoja, joita aluksi luulin salanimellä esiintyvän toimittajan tekemiksi. Henkilö kertoi esiintyvänsä salanimellä salatakseen identiteettinsä. Vuotta myöhemmin turkkilaiseksi itsensä esittänyt muslimihenkilö astui elämääni oudolla tavalla sattumusten kautta. Tapaamisemme kuluivat politiikasta keskustellen. Henkilö on poistunut elämästäni ja näkyviltä yhtä nopeasti kuin ilmaantuikin.

Sähköpostittelu jatkui tähän päivään asti muuttuen alkuvuodesta selväksi uhkailuksi ja aggressiiviseksi kirjoitteluksi, mistä alkuperäinen maltillinen ja keskusteleva sävy oli kaukana, missä vaiheessa jouduin sulkemaan blogini yleisöltä, jälleen kerran. Viimeisissä viesteissään minua pyydettiin osallistumaan suomalaisen nykyisen äärioikeiston rivien hajottamiseen omilla kannanotoillani eräässä äärioikeiston mediassa, sekä tiedusteltiin kantaani Palestiinan ja Israelin kysymykseen, sekä että millä tavalla vuosikymmeniä jatkunut vihan kierre siellä saataisiin mielestäni katkeamaan. Viestittelijä halusi, että teen äärioikeiston sanomiset ja agendan mediassa naurettavaksi jopa sen omalle porukalle. Henkilö yritti järjestää minua sisään äärioikeiston mediaan, mutta media tuli epäluuloiseksi. Viesteissään alkuvuodesta 2014 hän myös kyseli minulta muun muassa, että olenko samoilla linjoilla venäläisen isänmaallisen liikkeen tai Putinin kanssa, ja että miten voin naisena johtaa naisvihamieliseksi tunnettua äärioikeistoliikettä. Lisäksi minulta kyseltiin mielipidettäni muutamien äärioikeistolaisina tiedettyjen hahmojen persoonasta ja niiden muokattavuudesta.

Viime vuoden heinäkuussa muslimihenkilön kadotessa lähti outo sattumaketju liikkeelle: ensin twitter-tilini hakkeroitiin, ja twitter pyysi vaihtamaan salasanani, jotta he voivat avata tilini taas. Salasanan vaihdon jälkeen twitter ilmoitti, että tilini on hakkeroitu uudelleen. Vaihdoin taas salasanan. Olin leikkimielisesti tuolloin heinäkuussa viimeisessä tapaamisessamme, minkä jälkeen muslimihenkilö häipyi näkyvistä, vihjannut hänelle, että tämä taitaa olla 'valtion virkapuvussa'. Turkin vallankaappauksen yhteydessä satuin olemaan valveilla ja seurasin turkkilaisen naistoimittajan twittersivua, kun se alkoi. Laitoin salamana viestiä tälle muslimihenkilölle, enkä odottanut tämän olevan hereilläkään ja selvillä siitä, mitä juuri tapahtuu, mutta hän vastasi viestiini nopeammin kuin koskaan ja oli täysin perillä siitä, mitä tapahtuu. Itse olin ensimmäinen media Suomessa - yli isojen lehtitalojenkin, mitkä heräsivät asiaan vasta monen tunnin päästä - joka uutisoi tuosta vallankaappausyrityksestä 'suorana'. Lisäksi näkemykseni tuosta kaappauksesta poikkesi täysin lännen propagandanäkemyksestä, luonnollisesti, koska olin ollut tekemisissä henkilön kanssa, joka tiesi tarkkaan Turkin sisäpolitiikan ja sen historian.

Saman vuoden heinäkuussa huomasin, että älypuhelimeni kamera on avoinna ja kuvaa huoneistoani ja minua, kun alastomana näppäilen puhelintani. En ollut avannut kamerasovellusta missään nimessä, eikä se ollut edes aukikaan, ja mietin kuumeisesti, että miten saan sen kiinni, kun kerran se ei ole auki. Sitten avasin kameran uudelleen, ja kappas kummaa, kamera sulkeutui heti. Kännykkäni on kaksipuoleinen, mistä voi nähdä toiminnot. Sama puhelin ei ole enää käytössäni, koska sen sisään on yhden kerran päästy.  

Seuraavaksi huomasin, vielä heinäkuun puolella, että aina kun jotakin poliittista tekstiä postataan blogistani facebookiin, blogini seurantatyökaluun ilmestyy peräjälkeen neljä käyntiä Yhdysvaltojen Forest Citysta sillä samalla sekunnilla. Nyt, huhtikuussa 2017, noita käyntejä tulee kaksi, samasta paikasta, vain silloin, kun itse postaan yksityisviestinä jonkin tekstin facebookin kautta.

Sitten marraskuussa paypal ilmoittaa, että on joutunut sulkemaan tilini, koska se on hakkeroitu, Jouduin avaamaan uuden pankkitilin uutta paypal-tiliä varten. Seuraavan vuoden tammikuussa - siis silloin kun katsoin parhaaksi sulkea poliittisen blogini uhkaavien sähköpostiyhteydenottojen vuoksi - Linkedin ilmoittaa, että tilini on hakkeroitu, ja että se on suljettu, juuri niin kuin twitter-tili heinäkuussa ja paypal marraskuussa.

Kirjoitan tämän blogin nyt, kun monet muutkin ovat tulleet julkisuuteen asian kanssa.

Jatkuva kybervainoaminen on jäytävää. Koskaan et tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Kotitietokoneellani onkin kamerat ja mikrofonit peitettynä.

Yliopistolla olen keskustellut asiasta luottamuksella.

En usko, että minusta on saatu totaalisesti yrittämälläkään ulkovaltojen agenttia. Supohan kertoi mediassa, että ihan aina ei tarvita asianosaisen "suostumusta" siihen, että hänen antamiaan tietoja tai henkilöä itseään käytetään välillisesti ulkovaltojen etujen ajamiseen. Tuskinpa muutama tuhat klikkausta blogiini Turkin vallankaappausyrityksen yhteydessä yöllä heinäkuun puolessavälissä vielä tekee minusta minkään lajin 'agenttia'.

EDIT Lisää tietoa suomalaisista ulkovallan laskuun vakoilevista henkilöistä huhtikuussa 2017

EDIT TOUKOKUU 2017 SÄHKÖPOSTITILIENI HAKKEROINTI JATKUU, JA ERÄÄN POSTIN HAKKEROINNIN MYÖTÄ EBAY ON JÄÄDYTTÄNYT TILINI, KOSKA SEKIN HAKKEROITIIN

Lue myös Miksi Suomi mielistelee Irania, pohdintaani lokakuussa 2016