-

-
Art by Alberto Moravia

keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Vituttaisi olla poliisi

Julkaisen tässä sarjassa joitakin vanhoja blogimerkintöjäni, koska ne ovat mielenkiintoisia ja sisältävät osuvia oivalluksia yhteiskuntakriittisestä näkökulmasta historian opiskelijan silmin tarkasteltuna nyt melkein kymmenen vuotta myöhemminkin
XI Vituttaisi olla poliisi
Julkaistu alunperin Uuden Suomen Puheenvuorossa 27.9.2011


Minäpä luulen, että poliisit ovat vähän turhautuneita.

Rahat on viety ja loppu, eikä oikeita töitä voi oikein enää tehdä.

Kun oikeat työt loppuvat, alkaa turhautuminen. 

Näinhän se on joka alalla.

Me olemme kakassa ja korruptiossa kainaloitamme myöten nyt, kun poliisikin on alkanut ratkomaan rikoksia poliittisella pelillä. Enää ei lakikirja ja asianomaisten kuuleminen riitä sanomaan milloin on tapahtunut rikos, vaan alta tiskin tapahtuva soitto poliisille jostakin tai poliisista jonnekin selvittää syyllisen ja tapahtumien kulun ilman epäilyksen häivää. Ja poliisillahan ei ole syytä epäillä, silloin kun ei ole syytä epäillä. Ja syyllisiä olemme kaikki me kunnes toisin todistetaan. Paitsi ylemmät virkamiehet ja poliisit itse.

On tunnettua, että kun kakka saavuttaa kainalotason, on oikeusvaltio kuolinkouristelunsa kouristellut. Ja kun poliisi saavuttaa korruption tason, on oikeusvaltiossa toivo menetetty.

No, näinhän on ollut maailman sivu, eipä tässä mitään uutta.
 
Mutta mitä tapahtuu kun taviskansalainen kohtaa poliisin turhautuneisuuden?

Ei mitään. 

Hätähuuto hukkuu jonnekin paperipinoihin ja poliisin mielivaltaisiin aikarajoihin.

Tai sitten yllättäen taviksesta tuleekin poliisin käsissä suurrikollinen, ylempää riistaa kelle tahansa virkamiehelle. 

Ja ellei syyllinen paljastu, keissi suljetaan suurieleisesti viilaamalla pykälät ja "todisteet" olosuhteisiin sopiviksi. Näin taviksesta on tullut rikollinen.

Vaikka se oikea rikollinen jäisi löytymättä, ei haittaa, koska pääasia on, että poliisin tulos on tyydyttävää ylempien virkamiesten silmissä.

Näin vältetään mielistä se tosiasia, että joku kaunis päivä joku sattumanvarainen poliitikko ehdottaa koko poliisin sulkemista tarpeettomana. 

Onhan meillä siihen mennessä yksityiset turvallisuusalan firmat ja varmaan jo kodinturvajoukotkin oikeutta ja suojelusta kansalaisille jakamassa.

Että semmoista. Onhan se varmaan kivaa olla poliisi ja pamputtaa. Me tavikset saamme sentään purkaa turhautuneisuutemme palkatta ja ilman turhia työsuhde-etuja. 

Mutta poliisina saa olla töissäkin rauhassa vittumainen, koska oikeus tulee liian kalliiksi eikä totuutta halua yksikään päättäjä kuulla. Mutta töissä pitää poliisinkin silti olla.

Kyllähän se vituttaa.