-

-
Art by Alberto Moravia

lauantai 11. maaliskuuta 2017

Uskottava aktivisti

Julkaisen tässä sarjassa joitakin vanhoja blogimerkintöjäni, koska ne ovat mielenkiintoisia ja sisältävät osuvia oivalluksia yhteiskuntakriittisestä näkökulmasta historian opiskelijan silmin tarkasteltuna nyt melkein kymmenen vuotta myöhemminkin

II Uskottava aktivisti
Anu Palosaari
- 19.11.2010 23:14

Kaupunkilehti Tamperelainen

Millainen on uskottava ihmisoikeusaktivisti?
Kiinan ihmisoikeustilanteeseen voi ottaa kantaa monelta kantilta. Selvää on, että taloudellista jalanjälkeään maailmassa laajentava Kiina tarvitsee toisinajattelijoitaan. Sen sijaan epäselvää ainakin minulle on, tarvitseeko kiinalainen talouskasvu todellisuudessa ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Tässäkin pätee nimittäin kysynnän ja tarjonnan laki: ellei kysyntää ole, ei tarjontaakaan tarvita.
Kiinalainen kirjailija ja nobelvoittaja Liu Xiaobon istuu tällä hetkellä vankilassa. Xiaobonin pitäisi vastaanottaa rauhan nobel tänä vuonna Oslossa.
Todennäköistä on, ettei Xiaobon tai hänen kotiarestissa oleva vaimonsa pääse Osloon palkintoa vastaanottamaan.
Xiaobon istuu yhdentoista vuoden kakkua demokratian ja sananvapauden puolestapuhumisesta Kiinassa. Palkinto luovutetaan ainoastaan voittajalle itselleen tai hänen lähisukulaiselleen.

Kiinan ihmisoikeustilanne tarvitsee aktivistinsa. Palkinto on varmasti mennyt oikeaan osoitteeseen. Suurvalta-asemaan nousevan talousmahdin odotetaan pitävän oma karsinansa puhtaana myös etiikan ja kansainvälisten sopimusten osalta.
Ainoa joka ei tätä ymmärrä on Kiina itse - tai kuten kirjoitin - Kiinan talouskasvu. Se ei juuri tunnu eettisiin arvoihin toimintaansa nojaavan.
Kiinan tilanne ihmisoikeuksien saralla on itse asiassa niin paha, että moni kiinalainen on valmis menemään vaikka vankilaan sen puolesta. Nämä toisinajattelijat näkevät maansa toisenlaisin silmin kuin sitä tällä hetkellä hallitsevat tahot. Kuten Xiaobon - hän sai vankeustuomionsa osallistuttuaan demokratiauudistuksia Kiinaan vaatineen Peruskirja 08 -manifestin kirjoittamiseen.
Tällaisilla ihmisllä on maastaan uudenlainen visio - heillä on unelma.

Vaikka Xiaobonintai hänen lähisukunsa paikalle pääsystä nobel-juhlallisuuksiin ei ole tietoa, on juhlaväki silti kutsuttu paikalle.
Tähän mennessä kuusi maata on kieltäytynyt kunniasta, yksi näiden joukossa on mm. Venäjä.
Myös Euroopan Parlamentin ihmisoikeusvaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala on kutsuttu paikalle. STT:n mukaan Hautala on paikalla ansioistaan ihmisoikeustyön saralla. Suomea Oslossa edustaa Norjan lähettiläs Maimo Henriksson.

Todellisen ihmisoikeusaktivistin erottaa näpertelijästä kuitenkin siitä, että hänen ympärillään kuohuu. Aktivistin ajama asia saa vastakkaiset intressit törmäyskurssille, joskus pahoillekin, toisinaan se taas yhdistää vastavoimat.
Aktivistin ajama asia on myös lähes aina vastakkainen markkinatalouden arvoille - siis suurimmalle osalle valtioista ja niiden liittoumista. Globaalikapitalismi voi kyllä näennäisesti tukea ihmisoikeuksia nimittämällä johtajia omia etujaan valvomaan, mutta todellisuudessa nämä liiittoumat eivät halua tunnustaa ihmisoikeusloukkauksia - mitä lähempänä, sen todennäköisemmin.
Miksi? Siksi, koska ihmisoikeusloukkauksen tunnustaminen ja hyvitys sotii oman edun tavoittelua vastaan. Läntiset valtiot ja kauppamahdit tekevät oman edun tavoittelusta taidetta, mikä leviää imperiumina yli koko maapallon. Tästä lankeaa päällemme kapitalismin ikävä varjo kun tulee puheeksi etiikka, eettisyys, humaanius ja inhimillisyys. Siis ne arvot, jotka koskevat ihmisoikeuksien ajamista.
Silti Hautalan paikalle kutsuminen Osloon on terävä veto Xiaobonin poppoolta ja Nobel-komitealta: Venäjän saaminen myötämieliseksi Xiaobonille olisi Kiinan tulevaisuudelle huikea etappi - siis nimenomaan Xiaobonin uudelle Kiinalle, jossa demokratia on merkittävässä roolissa rakennettaessa siltaa muuhun maailmaan - ja yksi kiinalaisten perusoikeus sananvapauden rinnalla.