-

-
Art by Alberto Moravia

lauantai 11. maaliskuuta 2017

Lista

Julkaisen tässä sarjassa joitakin vanhoja blogimerkintöjäni, koska ne ovat mielenkiintoisia ja sisältävät osuvia oivalluksia yhteiskuntakriittisestä näkökulmasta historian opiskelijan silmin tarkasteltuna nyt melkein kymmenen vuotta myöhemminkin


VI  Lista
Julkaistu alunperin Uuden Suomen Puheenvuorossa 15.8.2011 

Supo kertoo tänään Ylen uutisissa, että Suomessa ei ole poliittisesti liikehtiviä nuorten ääriryhmiä. Tämä uutisointi liittynee Lontoon mellakointiin, minkä pelätään leviävän ympäri Euroopan.

Ainakin allekirjoittaneelle herää kysymys, miksi nuorten mielenosoituksia pelätään. Eikö nuorten tyytymättömyydelle kannattaisi alkaa tekemään jotain, jos on olemassa edes pelko siitä että sitä on olemassa?

Samaan aikaan Uusi Suomi uutisoi eurobondeista ja EU:n velkakriisistä, mikä on jo ylittänyt kaikki mittasuhteet, eikä Eurooppa tule koskaan tämän jälkeen olemaan entisensä, kunhan kriisi jotenkin puhkeaa. Tämä on kuin toinen maailmansota talousrintamalla, mikä repii Euroopan kartan jälleen savuaviksi raunioiksi.

Norjan tapahtumien jälkeen läntinen Eurooppa huomasi ääriliikkeidensä olemassaolon islamistien ja muslimien sijaan. Huomattiin omat ja unohdetut, joilla on hätä liian nopeasti muuttuvan maailman kurimuksessa. 

Suomi kiirehti leimaamaan kaiken kritiikin ja valtavirrasta poikkeavan puheen vihapuheeksi. Vihapuheen kriminalisointi kiristää Suomea kahteen leiriin. 

Itse ihmettelen eniten sitä, missä ovat yksilönoikeudet tässä vihapuheasiassa. 

Kiihottaminen kansaryhmää vastaan rikosnimikettä uudistettiin tänä vuonna. 

"Kyseessä on ihmisoikeusloukkaus, jonka kohteena on joku pykälässä mainittu ryhmä. Lainkohta antaa suojaa vähemmistöryhmille, jotka yleisesti ovat yhteiskunnassa heikommassa asemassa ja siten suojelun tarpeessa. Kohteena ei voi olla valtaväestö. Tosin valtaväestöön kuuluvina, kohteina voivat olla esimerkiksi ateistit ja vammaiset...
...Rikoksella ei ole asianomistajaa ja se on virallisen syytteen alainen rikos. Jos kohteena ei ole pykälässä mainittu ryhmä ja uhkaus, panettelu tai solvaus kohdistuu yksittäiseen tai useampaan yksilöitävissä olevaan henkilöön, ei tunnusmerkistö täyty."

Rikoslainsäädännön pitää pysyä mukana ajan haasteissa ja uudistua vastaamaan internet- ja mediayhteiskunnan vaateita. On esimerkiksi loogista, että meillä on nettipoliisit, jotka istuvat netissä neuvomassa, opastamassa ja keskustelemassa kansalaisten kanssa, koska kansalaisetkin ovat läsnä netissä.

Rikoslainsäädännön pitää pystyä vastaamaan internet- ja mediayhteiskunnan haasteisiin  -  ja uudistua vastaamaan myös kiihottamisesta yksittäisiä ihmisiä ja valtaväestöä vastaan netissä ja muussa mediassa, toisin sanoen vihapuheista yksittäisiä ihmisiä kohtaan, ei ainoastaan kansanryhmiä vastaan, koska internet ja nopea, vapaa media mahdollistaa loukkaukset, laittomat uhkaukset ja törkeät mustamaalaukset vakavinkin seurauksin koko ajan myös yksittäisiä ihmisiä kohtaan etenkin netissä. Nykyinen rikoslaki ei ole tähän riittävä.

Itse olen ehkä jäävi puhumaan näistä asioista tavallisen kansalaisen suulla, koska en näkyvällä statuksellani enää ole ihan tavallinen, mutta voin antaa lausuman siitä mitä on olla kartettu, varsinkin eritoten Norjan jälkeen, "ääriliikkeen" edustajana. 

Tuntuu kuin suuhuni olisi laitettu sanoja, mitä en ole sanonut, en ikinä sanoisi, tai mitä ei tulisi mieleenikään sanoa. Oli aika, jolloin facebook-seinälleni oli joka aamu liimattu mielikuvituksellisinta vaatimusta pyytää anteeksi Norjan tapahtumien uhreilta, minulta vaadittiin "tunnustusta" siitä että asialla oli juuri äärioikeisto, ikään kuin äärioikeistossakin ei olisi hajontaa samalla tavalla kuin missä tahansa poliittisessa liikkeessä aina on, ja kirjoittajat tuntuivat olettavan minun olevan miljoonien muiden maailman nationalistien tavoin osallinen ja syyllinen Norjan tapahtumiin.

Sinänsä tuossa ei ole minulle mitään uutta. Olen ollut viimeisen kymmenen vuoden ajalta tarkkailtu viranomaisten taholta, ja kun aloin poliittisesti aktiiviksi, tarkkailu tiivistyi.

Olen ottanut roolini omakseni, kuitenkin ilman vihaa. Hyväksyn sen että maailman valtiot pyrkivät kontrolliin kansalaisiinsa nähden.

Tähän kuuluu nykytrendin mukaan myös se, että heti kun maailmalla tapahtuu yksittäinen veriteko, pitää tavallisia kansalaisia rangaista siitä laeilla asetetuin kielloin ja rajoituksin. Hyvänä esimerkkinä on aselaki ja sen jatkuva kiristämisuhka.

Sitten vielä yksi juttu. Suomessa on pieniä puolueita, joiden merkitystä en heti hahmota.

Itsenäisyyspuolue ja kuulemani mukaan myös Muutos on "haltuunotettu". 

Haltuunotto on jännä juttu. En ihan ymmärrä kuka tai mikä taho sitä tekee. Haltuunotossa pyritään tekemään yhteisö, jonka ideologian arvellaan jollain tavalla järkyttävän yhteiskuntarauhaa, vaarattomaksi soluttamalla yhteisöön jäseniä, joiden tehtävä on hajottaa yhteisön rivejä esimerkiksi riitauttamalla yhteisö keskenään. Tämä on vanha hajoita ja hallitse -taktiikka. Haltuunottaja myös tyypillisesti tuo yhteisöön yhteisön alkuperäistä ideologiaa edustavan täysin vastakkaisen ideologian, jolloin tuloksena alkuperäinen arveluttavaksi luokiteltu ideologia hajoaa ja muuttuu vaarattomaksi.

Vapauspuolue on sinänsä erikoinen tapaus.

Vapauspuolueen puheenjohtaja ei anna valokuvata itseään, edes henkilökohtaisiin kuviin, eikä pidä julkisuudesta muutoinkaan lainkaan, mikä on outoa kun kyseessä on puolueen puheenjohtaja tai poliitikko ylipäätään. Puoluepolitiikkahan elää julkisuudesta ja median tietoisuudesta.
 
Minulla on tietoa, että puolue on alunperin perustettu jotain muuta tarkoitusta, kuin puoluepoliittista vaikuttamista varten.

Puolue myös julisti vielä edellisten eduskuntavaalien alla olevansa EU-kriittinen puolue.

Puolue ilmoittaa tänään facebook-sivuillaan sopivasti kaiken EU-uutisoinnin alla:
"‎Vapauspuolue hyväksyy EU-jäsenyyden seuraavilla ehdoilla: Suomi tukee Unioni-yhteisön toimintaa ja olemassaoloa rauhanprojektina. ..
Valtiollisia etuja ei saa vahingoittaa kansainvälisissä yhteyksissä. Oikeus kotimaahan on turvattava EU:n sisällä."

Vapauspuolue on muuttunut EU-kriittisestä puolueesta EU:a peesaavaksi puolueeksi varsin lyhyessä ajassa. 

Oma näkemykseni asiaan on, että Vapauspuolue on jonkun tahon perustama yhteenliittymä, minkä tarkoitus on tiettyjä ääriaineksia houkuttelevalla puolueohjelmallaan liimata alaisuuteensa toisinajattelijoita, jolloin heidän kontrollointinsa ja tarkkailunsa tulee helpommaksi.

Tämä on siis vähän niin kuin Lehtipuun esittelemä "Niirasen lista".

Vapauspuolueen agenda on paimentaa toisinajattelijoista pois liika kansallismielisyys, liika itsenäisyys, liika radikaalius, kaikki se mikä tekee toisinajattelijasta järjestelmälle "vaarallisen" toisinajattelijan pehmentämällä puolueohjelmaansa koko ajan enemmän ja enemmän hajuttomaan ja mauttomaan kokoomus-Suomen linjaan  -  jolloin myös toisinajattelijasta tulee hajuton ja mauton, järjestelmälle vaaraton, moderoitu yksilö. Siis rumasti sanottuna aivopesty yksilö.

Se, mikä taho tällaista tekee, on minulle vielä arvoitus. Sen voin sanoa, että kyseessä ei ole Suojelupoliisi.

Mutta minä en ole enää Listalla, en niirasen enkä vapauspuolueen.