-

-
Art by Alberto Moravia

lauantai 11. maaliskuuta 2017

Kristillinen äärioikeisto Suomessa

Julkaisen tässä sarjassa joitakin vanhoja blogimerkintöjäni, koska ne ovat mielenkiintoisia ja sisältävät osuvia oivalluksia yhteiskuntakriittisestä näkökulmasta historian opiskelijan silmin tarkasteltuna nyt melkein kymmenen vuotta myöhemminkin


IV Kristillinen äärioikeisto Suomessa
Julkaistu alunperin Uuden Suomen Puheenvuorossa 4.4. 2010
   
Vastaanpa minäkin keskusteluun kristillisestä äärioikeistosta. Mielipiteeni on ollut valmiina jo vuosia, ja täytyy sanoa, että se perustuu ihan silkkaan inhorealistiseen kokemukseen asiasta - ikävää, mutta ah, niin totta!


Suomessa on alueita, joiden psyko-sosiaalis-historiallista ilmastoa ovat leimanneet erilaiset kristilliset herätys- ja lahkolaisliikkeet jo vuosikymmeniä,  ellei vuosisatoja. Näitä alueita ovat mm. Oulun ja Meri-Lapin alue, osa muuta Pohjois- Suomea, ja esim. Porin ja Satakunnan alue.


Avoimuus ja kyky vastavuoroiseen vuorovaikutukseen on vahingoittunut näillä alueilla herätysliikkeiden tiukassa otteessa. Tämä vahingoittuminen näkyy mm. näiden kuntien ja kaupunkien päätöksenteossa, tavoissa tulkita tai jättää suorastaan huomiotta tehtyjä päätöksiä.


Tämä näkyy vallan keskittämisenä "omille", sekä etujen ja voiton haalimisessa "sisäpiiriläisille". Tämä näkyy myös näiden kuntien ja kaupunkien hallinnoissa, eri palvelusektoreiden toiminnoissa ja toiminnassa, niiden käytännöissä ja lakien ja asetusten tulkinnoissa, sekä esim. esimiestyössä.


Lakien ja asetusten tulkinnoissa? Kyllä. Näillä alueilla viranhaltijat tekevät häikäilemättömästi ja härskisti mistään rangaistuksen tai kiinni jäämisen uhasta piittaamatta virkavirheitä virkavastuulla - täysin tietoisena omasta rikkeestään. Eikä nämä rikkeet ole mitään vähäpätöisiä, vaan kyse on törkeistä petoksista, viranhaltijan väärinkäytöksistä, väärinkäytöksistä oman edun piikkiin. Samalla näissä kunnissa ja kaupungeissa ylemmät virkamiehet salaavat ja peittelevät muiden tekemiä rikkeitä ja suoranaisia rikoksia, ja kuntapäättäjistä suurin osa tietää tämän - mutta ketä kiinnostaa - ei ketään, paitsi linssiin sumutettua kaupunkilaista kyllä hyvinkin kiinnostaisi. 


Samoin näissä kaupungeissa ja kunnissa savustetaan häikäilemättömästi ja kauhuelokuvistakin tuttuun tyyliin "tehokkaalla viranomaistyöskentelyllä" ulos sellaiset haitta- ja häiriötekijät, jotka ovat "liian tietoisia" tämän kristillisen ääriaineiston touhuista.


Tämä äärioikeistolainen kristillisyys on kaikkea muuta kuin mitä meille on kristillisestä käytöksestä ja "tasan jakamisesta"  kouluissa opetettu. Päinvastoin - tämä fanaattiskristillinen lahkolaisuus kätkee sisäänsä valehtelun verkon, salaamisen ja peittelyn mentaliteetin, vallanhimon, hurjat täysin ilman mitään omatuntoa tehdyt lähimmäistä riistävät teot, minkä takana on taloudellisen hyvän ja edun kasaamisen itselle ja lahkolaissuvulle sekä omiin uskoville.


Tällaisista kuntien ja kaupunkien "piiri-pieni-pyörii" sisäpiiristä, jota hallitsee tavallisesti diktaattorimaisella otteella yksi tai muutama vahva johtohahmo, saa asenteellisuutta, ennakkoluuloja ja heikkoa tieto-taitoa kitkeä myrkyllä pois, eikä niistä siltikään täysin pääse.

Että tällaista menoa pääkaupunkiseudun, sekä Mansen, ulkopuolella. Miettikää, ja menkää itseenne, jos kolahti. Tai, jos kolahti, ei tarvitse mennä itseensä, sillä silloin on todistetusti vielä omatunto tallella - sillä kuvailemallani aineistolla se ei taatusti ole enää tallella.