-

-
Art by Alberto Moravia

lauantai 11. maaliskuuta 2017

Eurooppalainen epäkulttuuri

Julkaisen tässä sarjassa joitakin vanhoja blogimerkintöjäni, koska ne ovat mielenkiintoisia ja sisältävät osuvia oivalluksia yhteiskuntakriittisestä näkökulmasta historian opiskelijan silmin tarkasteltuna nyt melkein kymmenen vuotta myöhemminkin


V Eurooppalainen epäkulttuuri   
Julkaistu alunperin Uuden Suomen Puheenvuorossa 4.11.2010 
 
Olen maahanmuuttofaktikko.

En ymmärrä miksi maahanmuutosta käydään jatkuvaa debattia. Ihmiskunnan historia perustuu muuttoliikkeeseen, jatkuvaan evoluutioon, taisteluun elintilasta. Ihmiset ovat liikkuneet aina - välittämättä valtioiden tai muiden instanssien keinotekoisista rajoista.

Miten Eurooppa syntyi sellaisena kuin me sen tänään ymmärrämme?

Muuttoliikkeen seurauksena. Voisi jopa sanoa että maahanmuuton seurauksena. Kaikki lähti Rooman imperiumin tuhosta.

Mikä tuhosi ikiaikaiseksi rakennetun imperiumin?

Maahanmuutto. Roomalaiset kokivat epäonnisen maahanmuuton seuraukset nahoissaan kulttuurinsa ja valtionsa tuhona. Pohjoisesta uhkasivat germaanit, idästä vandaalit, rikkana rokassa viikingit ja muutama muu idänsukuinen heimo.

Pax Romanan- alueelle rakentui pian Rooman tuhon jälkeen heimojen muuttoliikkeiden myötä uutta kulttuuripotentiaalia - oli tapahtunut paitsi yhden kulttuurin tuho, niin uuden eurooppalaisen kulttuurin alkusoitto.

Voisikin ajatella, että meillä on tänään käsissämme eurooppalainen imperiumi kukistuneen roomalaisen imperiumin jalansijoillaMe elämme eurooppalaisessa imperiumissa - päätellen siitä vastaanotosta mitä maahanmuuttokysymykset sen kansalaisissa saavat aikaan. Eurooppalainen haluaa säilyttää omansa niin kuin roomalainenkin halusi. Se kuuluu imperiumin luonteeseen - harha ikuisesta vallasta. Mutta imperiumit eivät ole ikuisia historian valossa - eikä edes teoriassa.

Syynä on muuttoliikkeen ikuisesti keinuva kehto.

Mikä lopettaa yhden kulttuurin ja avaa tien toiselle?

Epäkulttuuri.

Eurooppa on sairastunut epäkulttuuriin. Epäkulttuuri on viimeisiään vetelevän imperiumin kuolonkorahdus. Epäkulttuuri sallii sisäänsä kaiken, sulattamatta mitään, muodostamatta uutta, integroimatta mitään itseensä. Mutta kulttuuri ei ole enää kulttuuri, mikäli se on voimaton sulattamaan uutta itseensä. Eurooppalainen kulttuuri on liian heikko, vanha. Eurooppalainen kulttuuri ei hengitä enää. Se päästää kyllä liikkeen sisään, mutta ei ulos. Sopeutumattomat maahanmuuttajat ovat tästä hyvä esimerkki: eurooppalainen epäkulttuuri ei kykene enää sulauttamaan itseensä muualta tulleita.

Eurooppalainen kulttuuri tulee häviämään taistelun elintilasta. Vahvempi kulttuuri integroi eurooppalaisen jäänteet itseensä.

Tässä ei Merkelin päänpudistukset, Ranskan huntukiellot, Ruotsidemokraatit, Perussuomalaisten kotkotukset tai fasismin nousu Euroopassa hetkauta. Luonnonvoiman edessä on voimaton. Kulttuurien taantuminen ja uusien syntyminen on väistämätön tosiasia, niin kuin sisään- ja uloshengitys, tai maasta- ja maahanmuutto.
Artikkeli kirjoitettu alunperin kolumnimuotoon. Julkaisen sen tässä koska haluan saada aikaan faktista keskustelua maahanmuutosta, mikä ei ole värittynyt epämääräisellä tunteilulla suuntaan tai toiseen.