-

-
Art by Alberto Moravia

perjantai 9. joulukuuta 2016

Pitääkö Suomen vastarintaliike kieltää?

Ei pidä.

Vastarintaliikkeen kieltämishuumassa on joukko omituisia sokeita pisteitä. Demokratiassa sokeat pisteet ovat vaarallisia demokratialle itselleen.

Ensimmäinen sokeaan pisteeseen vienyt tapaus on tapaus, missä yksi liikkeen ympärillä sattunut kuolemantapaus herättää halun lynkata toisenlaisen näkökulman maailmaan muodostaneiden demokraattinen oikeus muodostaa yhdistys. Kuolemantuottamuksia on eduskunnassakin, ja silti kukaan ei ole pyytämässä, että eduskunta pitää kieltää. Tappoja, murhia ja kuolemantuottamuksia sattuu pisteittäin eri verkostoissa ja instituutioiden sisällä vaikuttavien ihmisten ympärillä, mutta kaikki ymmärtävät, että ihmisten toimien vuoksi yhteiskunnallisia verkostoja ja instituutioita ei voida kieltää.

Vai mitä? Pitäisikö Kansallinen Kokoomus kieltää sen vuoksi, että sen piirijärjestöön kuulunut työntekijä teki murhan? Ja vieläpä raa'an veriteon piilottaessaan ruumiin tekonsa jälkeen.

Esimerkkejä riittää loputtomiin, koska ihmiset murhaavat ja kaikki (murhaavatkin) ihmiset kuuluvat johonkin verkostoon, silloin kun verkosto nähdään verkostoteorioiden mukaan joukkona ihmisten laajaa yhteenliittymää, jolloin murhaajakin saattaa olla osa jonkin instituution, yhdistyksen, puolueen, yhteisön ja niin edelleen verkostoa (eli jäsenistöä esimerkiksi).

Toinen sokea piste on minusta aika huvittava. Samaan aikaan ministeri Risikko lausuu, että Suomen nuoret (syrjäytyneet) ovat uhka. Täytyy sanoa, että sananvalinta on heikko poliitikolta, sillä minulla itselläni tulee mieleen jonkin asian ollessa uhka, että sitä pitää torjua, sitä pitää ampua, sen ympärille pitää rakentaa muuri, tai muuta semmoista radikaaliakin joskus. Näin ollen ihmiset eivät voisi olla uhka, ainakaan sivistyneessä oikeusvaltiossa, missä ihmisten perusoikeudet ovat lakiin kirjattu. Syrjäytyminen voi kyllä olla uhka.

Ja tästä päästään siihen toiseen sokeaan pisteeseen: Supo toistaa Risikon sanoman tuplaamalla sen tehon ja haluamalla kieltää (syrjäytyneiden) nuorten loputkin vaikutusmahdollisuudet haluamalla kieltää vastarintaliikkeen.

Kyllä, luitte aivan oikein. Moni nuori, joka omaa maailmankatsomuksen, kuten vastarintaliike määrää, on viime vuosien talousahdinkojen hedelmiä ja heitä, jotka pikku lapsina ja nuorina ovat näistä yhteiskunnan leikkauspolitiikoista eniten kärsineet. Miksi? Siksi, koska lapsia, ja lapsiperheitä ei ole tässä talouskurimuksessa kuunneltu, näin tietää eilen radiossa haastateltu Mannerheimin lastensuojeluliiton toimihenkilö. Ihminen, joka ei pääse vuorovaikutukseen muiden kanssa, muodostaa ajan myötä oman maailmankuvansa, jossa hän tulee toimeen itsensä ja muiden kanssa  - oli se maailmankuva sitten sopusoinnussa muiden kanssa tai ei.

Nyt näiltä eri tavoin syrjäytyneiltä ihmisiltä, yhteiskunnallisilta uhkilta, halutaan viedä loppukin vielä mahdollisesti jossain olemassa oleva äänikanava. Sillä vastarintaliike ollessaan sallittu on median ja muiden ihmisten silmällä pidon alaisena sanomisineen ja tekemisineen koko ajan, eikö vain. Mutta silti tärkeä äänikanava erilaisen katsomuksen ihmisille, (nämä erilaiset katsomukset ovat yhteiskunnan rakennepäätökset aikaan saaneet, vastuu on poliitikoilla taas).

Ajatellaanpa hetki niiden ihmisten tavoin, jotka haluavat roskat nurkista, eli syrjäytyneet uhkat maan alle - koska syrjäytyneiden olemassaolo yhteiskunnassa on ihan mahdotonta, talousnobelistimme sanoin - mitä teette sitten, kun ette enää tiedä, mitä siellä maan alla tapahtuu? Nukutteko yönne paremmin?

Yhdysvalloissakin luultiin KKK:n olevan kuollut ja kauan sitten kielletty ja kuopattu historian ilmiö, mutta Trumpin valinnan alla ilmeni, että se itse asiassa muodostaa tällä hetkellä Trumpin kovimman sisäpiirin ja Yhdysvaltojen tulevan hallinnon vallankäytön ytimen.

Ilmeisesti sekä Supon, Risikon ja talousnobelistin (jonka nimi ei minusta ole muistamisen arvoinen) sanomiset heijastavat tällä hetkellä yhteiskunnassa koventunutta asenneilmapiiriä, mikä syrjäyttää entisestään jo ennestään syrjäytyneitä uhkia ja muodostaa uuden uhan poliitikoiden ja muiden vaikutusvaltaisten typerän, edesvastuuttoman ja seurausten pitkän ajan vaikutusten huomiotta jättävän toiminnan ja sanomisten ansiosta. Sitä samaa kansa perässä, mitä isot edellä. Elätte sitten niiden seurauksienne kanssa.