-

-
Art by Alberto Moravia

tiistai 20. joulukuuta 2016

Miksi monikulttuuri on harhaa

Suomalaiset yhdistävät monikulttuurin islamiin, ja mitä tahansa monikulttuurin nimissä sitten luulotellaankaan tapahtuneen, on heidän mielikuvissaan heti islamin vika.

Hyvä esimerkki on Turkissa tapahtunut Venäjän suurlähettilään ampuminen. Keskustelupalstoilla vannotettiin heti monikulttuurin 'kuolemankultin" nimeen ja kirottiin kaikki turkkilaiset alimpaan helvettiin. Sekä myös ne, jotka Suomessa kehtaavat asua. Varmasti kohta ampuvat jonkun, koska ovat sentään "osa monikulttuurin kuolemankulttia".

Tällaiset tulkinnat eivät voisi olla totuudesta kauimpana. Ensinkään Turkki, missä ampuminen tapahtui, ei ole monikulttuurinen valtio. Suomi yrittää olla. Turkki on ja siitä on koko ajan tulossa enemmän ja enemmän äärinationalistinen valtio, missä vähemmistöjen asemaa ei edes tunnusteta, ja vielä pahempaakin. Toisin kuin Suomessa, missä vähemmistöjen asemaa on, onneksi, lailla taattu.

Turkki on siis monikulttuurista kaukana. Itse asiassa tämä koskee suurinta osaa Lähi-Idän ja Afrikan muslimimaita. Ei nyt tule mieleen yhtään maata siellä,  mitä tämä ei koskisi...

Monikulttuuri-ideologia on Euroopan keksintö. Turkissa vähän naureskellaan Euroopalle, ainakin sen sikäläisissä hömppä tv-sarjoissa, olen huomannut. Ehkä he pitävät eurooppalaisia monessa asiassa vähän naiiveina.

Turkissa poliisi tappoi Venäjän suurlähettilään, ei monikulttuurin vuoksi, vaan sikäläisen ulkopolitiikan. Tuli mitta täyteen Venäjän sekaantumista siviilien tappamiseen Syyriassa. Hän on siis vähän niin kuin paikallinen Eugen Schauman. Tämä on ikävästi sanottu, koska nyt minua voidaan syyttää historian vääristelystä ja vaatia tilille väärinpuhumisesta, mutta totuuden nimessä tämäkin vertaus on suomalaisesta näkökulmasta realistisempi kuin syyttäminen Turkin sisä-ja ulkopolitiikkaa niinkin kaukaisesta eurooppalaisesta keksinnöstä kuin monikulttuuri.

No nyt kun Sveitsissä on tapettu moskeijassa rukoilleita muslimeja, niin onko sekin monikulttuurin tai peräti monikulttuurisen islamin vika?

Suomessa ulkomaalaisia koskevat yhteiskunnalliset asiat pitää jostain syystä nähdä aina uskonnon linssien läpi, ja syyttää uskontoa ja etsiä vikaa uskonnosta.  Ehkä se johtuu meidän protestanttisista juuristamme ja noitavainoista.

No tuo tulkinta oli varmaan vähän yliolkainen, mutta se on toisaalta ihan samanlainen kuin mitä jotkut suomalaiset tulkitsevat ulkomaalaisista. Kaikki on aina uskonnon vika. Paitsi jos on kristitty tai buddhalainen.