-

-
Art by Alberto Moravia

sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Massahysteria II

Se, mikä Eurooppaa riivaa nyt, ovat oikeisto-populistiset hallitukset. Ajatellaan Unkaria, Puolaa ja Suomea.

Ja ajatellaan vielä vaikkapa Ranskaa ja Saksaa, joissa kummassakin on vahva äärioikeistolainen yhteiskunnallinen ja poliittinen liikehdintä meneillään. Englanti liittyy tälle kartalle Brexitin myötä.

Ajatelkaa koko 'vanhan' Euroopan alueen, Euroopan historiallisen sydämen, eli sen, mistä Euroopan merkitys on laajentunut kehittäin ulospäin, eli Saksan, Ranskan, Englannin ja Unkarin alueiden muodostavan tällä hetkellä kovan oikeisto-konservatiivisen ytimen.

Moni äärioikeistossa tietää, mikä on Saksan, Unkarin, Ranskan ja Englannin tilanteiden muodostumisen etymologia. Nykyinen äärioikeistolainen liikehdintä on laajentunut vastineeksi toiselle Euroopan alueelle saapuneelle ja ekstreemeksi koetulle.

Mutta asiassa on toinenkin kerros. Ainakin. Suomen oikeisto-populistinen Sipilän hallitus ei ole vastine monikulttuurille - muuta kuin mutkan kautta. Sipilän hallituksen voisi nähdä olevan vastine äärioikeistolle.

Mitä tästä opitaan? No ei voi tietää - vielä. Mutta jos historiaan on katsominen, niin sanoisin, ja sanoin jo kuusi vuotta sitten, että älkää painako eri tavalla ajattelevia maton alle, sillä muutoin tulos voi olla tällainenkin - Sipilän hallitus.

Nyt on jo vähän myöhäistä, kuitenkin. Suomessa ulkoparlamentaariselta oppositiolta on suljettu tehokkaasti ja varsin epädemokraattisilla ja läpinäkymättömillä keinoilla suu viimeisen kymmenen vuoden aikana.