-

-
Art by Alberto Moravia

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Valkoisesta pullamössöstä ei ole miehiksi?

Koska teitä ei ole kulttuurissamme kasvatettu olemaan machomiehiä.

Yhdysvaltojen presidentivaalin jälkeen, mikäli Donald Trump valitaan, tasa-arvoon kasvatettujen länsimaisten miestenkin pitää ottaa käyttöön islamilainen malli perheen naisten suojaamisesta ja kodin seinien sisäpuolelle lukitsemisesta, sillä Trumpin maailmanjohto globalisoi lännenkin pitämään naissukupuolta vapaana riistana.

Oletteko valmiita? Minulla on kalpea aavistus siitä, mitä yksinäiselle, itsenäiselle naiselle voi tapahtua jossain Turkin maaseudulla. Teillä ei ole, ei edes niin kutsutuilla maahanmuuttokriittisillä, sillä kun olen asiasta huomauttanut näille, saan vittuilua vastineeksi. Te ette ymmärtäisi, miten toimia, kun vaimonne tai lapsenlapsenne joutuu miesten käpälöitäväksi ja raiskaamaksi. Teillä ei ole kulttuurisia juuria tämänkaltaisen tilanteen ennaltaehkäisyyn ja toiminnan kartoittamiseen. Isoäitinne on saanut äänensä kuuluviin.

Kouluttamaton ei tiedä, mitä on pitkän ajan historiallinen kehityskulku ja miten se ilmenee. Historioitsijat tietävät tietenkin mistä puhun, koska pitkän ajan historian tutkimiseen liittyy yhteiskunnallisen kehityksen dialektiikan paljastuminen kerta toisensa jälkeen. Ajatellaan nyt vaikka sitä kuuluisaa tapausta esimerkkitapauksena: miten natsisaksassa alettiin tappamaan vähemmistöjä. Se ei tapahtunut, koska NSDAP-puolue niin ohjeisti, eikä siksi, että Hitler mahdollisesti vihasi homoja ja juutalaisia, eikä siksikään että rasismi on olemassaoleva ihmisluonnon ilmentymä.

Tie saksalaisille keskitysleireille alkoi ainakin neljäsataa vuotta aiemmin, kun radikaalit puhdistivat keskiajan katolisen kirkon, väittivät keskiakaista kristinuskon ja uusplatonismin sekoitusta harhaopiksi ja sulkivat pois aiemmin kaksituhatta vuotta vallinneen henkisen tradition, mikä oli taustoittanut eurooppalaisten yhteiskuntien ja historian muodostumista. Valistuksen aika koki tämän mainitun radikalismin ylösajon yhteiskunnan instituutioihin, ja valistuksen ajan pitäminen omnipotenttina ja aiempien historiallisten narratiivien hylkääminen ja peittäminen petasi viimeisen tienhaaran poliittisen radikalismin ja esimerkiksi marxismin ilmestymiseen historian kartalle vastauksena yhteiskunnallisiin inventioihin, kuten teollistuminen ja työväen kysymykset - ja natsismin kehittymiseen. Saksassa alkoi 1800-luvun puolessa välin kehityskulku (minkä osatekijät, kuten yhteiskunnan rakenteen ja talouden toiminnan muuttuminen olivat sitä paitsi yleiseurooppalaisia linjoja), mikä johti 1800-luvun lopussa pienten, aiemmin radikaalien poliittisten puolueiden, kuten liberaalien, ajautuminen suurten puolueiden alle, ja lopulta NSDAP:n syntyyn yhtenä kattojärjestönä monenlaisille, toisilleen vastakkaisiltakin näyttäville aatevirroille. Tiedämme, mitä sitten seurasi. Tämä esimerkkikehityskulku antaa osviittaa siitä, miten ristiriitaiselta ja epäloogiselta näyttävä voi todellinen historiallinen prosessi olla, ja selittää sen, miksi 'kunnon ihmiset' (toisin sanoen suuri enemmistö sen aikaisista saksalaisista äänestäjistä, jolloin voidaan ajatella natsipuolueen olleen poliittista keskustaa) äänestivät NSDAP:ia. Tämä selittää myös sen, miksi tänä päivänä kunnon ihmiset kääntyvät Trumpin puoleen ja itsepetoksellisesti hylkäävät Trumpin ilmiselvän paholaismaisuuden omassa mielessään.

Mutta mitä tapahtuu nyt?

Lyhyempi kehityskulku on ollut käynnissä jo useita vuosikymmeniä, alkaen ainakin Persianlahden sodasta. Irakin sota sai aikaan väkivallan kulttuurin ylösajon kylmän sodan jälkeen, kun Yhdysvallat laillisti kidutuksen käytön kuulustelumenetelmänä, sekä Yhdysvaltojen hallituksen oikeuden epäiltyjen mielivaltaiseen pidättämiseen ilman oikeudenkäyntiä ja pidätettyjen pitämiseen vangittuna mielivaltaisen ajan ilman perusteita vangitsemiselle tai tietoa epäiltyjen vapautumisesta.

Seuraava kehityskulku käynnistyy, mikäli Trump valitaan maailman johtoon: se tarkoittaa naissukupuolen tekemistä näkymättömäksi, puhumattomaksi, oikeudettomaksi muuten kuin miessukulaistensa takaa. Tiukassa islamin tulkinnassa tarvitaan neljä naista todistamaan epäilty seksuaalinen hyväksikäyttö, kaksi miestä riittää. Donald Trumpia vastaan on esitetty jo 12 naista, jotka ovat joutuneet tulevan presidentin hyväksikäyttämiksi, mutta tämä ei läntiselle väkivallan kulttuurille riitä, mistä on tullut brutaalimpi kuin tiukoista islamin tulkinnoista joissakin valtioissa.

Tällä pedataan tietä naissukupuolen oikeudettomalle, epäjuridiselle asemalle lännessäkin, jossa naisen sana ei tule painamaan, eikä ainakaan yhtä paljon kuin miehen. Tämän kehityskulun päässä odottaa seksuaalisen ahdistelun dekriminalisaatio, ja mahdollisesti myös raiskauksen laillistaminen ainakin sellaisissa olosuhteissa, mitkä väkivallan kulttuuri hyväksyy, eli mikäli nainen on ollut esimerkiksi "väärässä seurassa" (rikkaat miehet tulevat saamaan oikeuden tehdä mitä vaan, tällä en nyt tarkoita perinteisiä rikollisjoukkioita, vaan ökyrikkaita miehiä, tästä on jo esimerkkkejä niin sanotuista julkkisoikeudenkäynneistä esimerkiksi Iso-Britanniasta, jossa rikas ja vaikutusvaltainen mies on vapautettu selviä todisteita vastaan - sekä tietenkin itse Trump).

Tässä merkinnässä puhun naissukupuolesta, mutta sama koskee muitakin vähemmistöjä (kyllä vain, naiset ovat vähemmistö, koska he toistuvasti joutuvat vähemmistön asemaan). Juuri tulleen tiedon mukaan Trump olisi laillistamassa esimerkiksi kuntien ja työnantajien laillisen oikeuden syrjiä seksuaalivähemmistöjä vedoten uskontoon.

No niin, suomalainen mies. Oletko valmis siihen, että työkeikalla ollut tyttäresi joukkoraiskataan illan päätteeksi, mutta joudut äänettömäksi oikeuden eteen, koska nämä miehet sattuivat olemaan tyttäresi työnantajia, ja siten vaikutusvaltaisemmassa asemassa kuin tyttäresi, ja siten siis oikeus vapauttaa syytetyt, vaikka todisteet sanoisivat mitä? Kestääkö kantti? Machoilun hinta on tämä, ja se tulee meillekin. Pari, kolme sukupolvea eteenpäin, niin suomalainenkin mies on jo melko macho ja joutuu vahtimaan naistensa edesottamuksia kuin lastensa tekemisiä.

Näitä tällaisia edellämainittuja raiskaustapauksia alkaa Suomessakin kohta parin kolmen vuoden päästä tippumaan, ja machoilun kulttuuri alkaa silloin pikku hiljaa suomalaisiin miehiinkin kehittymään.