-

-
Art by Alberto Moravia

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

No nyt on teillä kulttuuria (taas)

Nimittäin Timo Hännikäinen on palkittu Kordelin-säätiön apurahalla. Hännikäinen on kunnostautunut vapaa-ajallaan, kirjoitustyön ulkopuolella muun muassa häiriköimällä raiskattujen naisten tukilinjan somesivustoa pilkkaamalla raiskatuksi joutuneita naisia ja naisten oikeutta saada apua väkivallan sattuessa. Alfred Kordelin-säätiö on taho, jonka tehtävänä on rahoittaa valistuksellisia, tietorikkaita ja suomalaista kulttuuria ilmentäviä teoksia. 

Olen kirjoitellut paljon viime aikoina tähän blogiin sellaisesta kulttuurista, mihin olemme astuneet, ja etenkin Trumpin ehdokkuuden myötä oikein leivottu sisään. Vähempijärkinen viittaa asialle kintaalla, fiksu tai asioista perillä oleva ei. Kordelin-säätiön tänään tekemä kulttuurimoka kertoo taas yhdestä uudesta sukkapaosta siinä neuloksessa, mitä puretaan uuden maailmanjärjestyksen myötä. Ja kyllä, tämän vaikutukset ulottuvat myös Suomeen.

Vai milloin viimeksi olette kuulleet suomalaisesta kunniallisesta (ainakin aiemmin) kulttuurisäätiöstä, mikä palkitsee raiskattuja naisia sosiaalisessa mediassa pilkkaavan kirjoittelijan, jotta kirjoittelija voi jatkaa kirjoitteluaan ja pilkkaamistaan oikein säätiön tuella, tai toisaalta valtion tuomitsevan vihapuherikoksena erään toisen kirjoittajan tekstit, missä tämä puolustaa kenen tahansa naisen oikeutta olla tulematta raiskatuksi? Vaikka perheväkivalta ihan varmasti muodostaa suomalaisen kulttuurin mustan puolen, niin suomalainen kulttuuri on kuitenkin koko Suomen valtion 100-vuotistaipaleen ajan rakentunut sukupuolten tasa-arvolle, sen tukemiselle kaikin tavoin ja sukupuolten tasa-arvoiselle maamme rakentamiselle. Surullista, että tällaiset kulttuuriteot sattuvat juuri Suomen 100-vuotisjuhlan syntymävuoden alle. Vai tarkoituksellako..?

Ei tarvitse mainitakaan, että mainittu naisten kiusaaja ja palkittu on mies, ja tämä naisten oikeuksien puolustaja ja vihapuhujaksi leimattu on nainen, sillä tämä sattuva todellisuus iskee tätä uuden maailmanjärjestyksen rakentumista oikein isolla silmäniskulla palleille.

Sillä eihän kulttuuria saa pilkata, sanottiin vihapuhujanaiselle. Kulttuuri ensin ja naiset vasta sitten (tietenkään oikeasti mikään kultturi ei ole näin yksioikoinen kuin valtion oikeuslaitos yrittää antaa ymmärtää, vaan kulttuurit ovat kompleksisia laitoksia). Siinä sitä oli kaikilla sitten kulttuuria.

Ja nyt on myös, sillä kyllähän kulttuurisäätiön palkitsemisen tapa kertoo kulttuurista, missä elämme, aika paljon, ja ainakin sen, mitä kulttuurissa halutaan tukea ja säilyttää. Ne eivät ole tällä kertaa enää naisten perusoikeudet olla tulematta raiskatuksi, vaan päinvastoin hyväksyntä pilkatuksi tulemiselle raiskatuksi tulemisen jälkeen. Nyt on teillä taas kulttuuria siis kerrakseen. Tällä kertaa suomalaista kulttuuria kakstuhattalukulaisittain, tai pitäisikö sanoa, että sellaista puhetta, mistä ilmiselvästi halutaan suomalaista uuskulttuuria, koska kulttuurisäätiö tukee sitä.

Harmi sinänsä, että kulttuuri-sana sotketaan kerta toisensa jälkeen tällaiseen paskaan. Sillä kulttuurin herättämän mielikuvan pitäisi olla jotain ihan muuta kuin toisten solvaamisen ja kiusaamisen tukemista ja heikompien alistamista. Kulttuuri on oikeasti kauneutta, jokaisen kulttuurin parhaimmiston etusijalle asettamista, sivistystä ja sivistyksen tukemista ja jälkikasvun kultivoimista hyveellisiin perusarvoihin.

Pieni kysymys asioista perillä oleville: istuuko Kordelin-säätiössä ainuttakaan naista, vai onko sekin samanlainen kikkelikerho kuin Tampereen nuorkauppakamari?

Kyseenalaistaa eräs kulttuuritieteiden opiskelijanainen.