-

-
Art by Alberto Moravia

torstai 10. marraskuuta 2016

Me tarvitsemme vasemmistoa nyt

Jäin miettimään Trumpin valinnan syitä.

Tiedämme, että niin naiset kuin miehetkin tarvitsevat vapautta ja henkilökohtaisia oikeuksia. En enää kysy, miksi amerikkalaiset naiset näyttivät äänestävän itseään vastaan. Olivathan he riippuvaisia miehistään, ja uskontonsa vuoksi opetettuja seuraamaan miehiään jopa äänestyskäyttäytymisessä, mikä sinänsä on todella surullista tietysti.

Mutta oli siinä muutakin. Mikä sai demokratian taas näennäisesti kääntymään itseään vastaan ja nostamaan valtaan naisvihamielisen rasistin, minkä seurauksena amerikkalaisista naisista voi tulla taas synnytyskoneita abortin, perhesuunnittelun ja ehkäisyn lakkauttamisen vuoksi Trumpin uudessa poliittisessa ohjelmassa? Mikä sai massat hylkäämään vanhat mantrat tasa-arvosta, naisen oikeudesta koskemattomuuteen ja suvaitsevaisuudesta, monikulttuurista?

Amerikkalaiset ihmiset etsivät nyt juuri uutta poliittista suuntaa monen muhkean pettymyksen jälkeen. Toisin sanoen ihmiset haluavat juuri nyt reaalipolitiikkaa, Realpolitik. Minä jos joku ymmärrän tämän itse, koska minut on tuomittu oikeudessa reaalipolitiikan vaatimisesta suhteessa maahantulijoiden rikostilastoihin. Sitä aiemmin Vihreiden turvallisuuspoliiittisen työryhmän edustajana kerroin medialle vuosia ennen tuomiota, että olen nimenomaan reaalipolitiikan kannattaja ja tekijä.

Nyt tarvitaan siis tekoja. Reaalipolitiikan vaade sai ihmiset äänestämään vanhaa misogynististä rasistia.

Mutta miksi ihmiset hylkäsivät moraalin ja hyveellisyyden? Tähän vastausta etsiessä täytyy pohtia, että mikä on reaalipolitiikan vastinkappale. Mikä on teon vastinkappale poliittisessa retoriikassa?

Se on tietysti jokin tietty moraalinen hyve, Se on se hyveellinen päämäärä, mihin teoilla pyritään. Minäkin pyrin omalla tuomitulla reaalipolitiikan vaateellani naisten turvallisuuden lisäämiseen.

Tämän polariteetin, politiikan työparin, oikein ymmärtämiseksi me tarvitsemme vasemmistoa ja sen moraalisia iskulauseita, tässä maailmantilanteessa puuduttaviltakin näyttäviä vanhoja, kuluneita mantroja tasa-arvosta, suvaistevaisuudesta, maailmanrauhasta, ihmisoikeuksista ja ystävyydestä yli kaikkien rajojen.

Tämän vuoksi me tarvitsemme vasemmistoa tänään enemmän kuin koskaan. Etteivät nämä hyveelliset päämäärät unohdu kovien reaaliarvojen maailmassa.

Päästetään vasemmiston ihmisläheiset iskulauseet sydämiimme sen poliittiseksi omatunnoksi.