-

-
Art by Alberto Moravia

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Trump ja huorat

Sain pari päivää sitten vihaviestin facebookin yksityispostilaatikkooni. Siinä luki: "huora".

Viestin oli lähettänyt joku äärioikeistolainen, joka aiemmassa keskustelussa kehui tekemällään "rasistisella väkivallalla". Kysyin häneltä kommentissa, että teitkö sitä lapsia, naisia vai vanhuksia kohtaan. Mies suuttui tästä, ja kunnon uusnatsisoturin tapaan uhkasi minua piilossa muiden katseilta yksityisviestissä, ei siis edes siinä julkisessa keskustelussa, mitä olimme käyneet. No, en tietenkään oikeasti tuntenut itseäni uhatuksi, koska olen tehnyt miesten kanssa töitä ja tämän vuoksi olen oppinut uskaltamaan lyödä, eli käyttää miehiseksi katsottuja voimakeinoja julkisesti. Mutta ymmärrän, mihin tällä uhkailulla pyritään. 

Itse asiassa viime talvena bussiin, jossa olin, nousi joku humalainen öykkäri, joka alkoi puolimatkasta kehua omaavansa veitsen laukussaan, ja jossain vaiheessa hän vahingossa sylki päälleni puhuessaan. Suutuin todella, koska minua ei kukaan mies sylje, ja edes ajattelematta seurauksia, nousin täysin halveksunnan vallassa ja hetken mielijohteesta ylös koko pienen varteni varaan ja otin miestä takista kiinni ja heivasin auton keskikäytävälle, työnsin jalallani potkaisten häntä eteenpäin ja huusin kuskille, että aukaisee heti oven. Sattui näpsäkästi niin, että sain miehen työnnettyä autosta ulos ilman seurauksia. Moni autossa ollut mieskin oli kiitollinen. Ajattelin silloin itsekseni, että edes miehstä ei ole mihinkään nykyään.

Uusnatsien keskinäiset nahistelut ja naisten alentaminen ja raiskaaminen ei ketään kiinnosta, eikö niin. Mutta mitä tapahtuu, kun asiasta raportoi facebookin ylläpitoon?

Ilmiannoin siis tuon minulle lähetetyn vihaviestin facebookin ylläpitoon kuvitellen sen aiheuttavan käyttäjän varoituksen, bannin ja niin edelleen.

Olin järkyttynyt, kun facebook ilmoitti, että "huora"-sanan käyttäminen ei vahingoita facebookin käyttäjäehtoja. Siis toisin sanoen, facebookissa voit vapaasti kutsua naisia huoriksi ja muilla alentavilla nimillä ilman että tulet edes huomautetuksi asiasta, siis myös yksityispostiin uhkaavalla maneerilla.

Tämä järkytti minua myös siksi, että vain vuorokausi aiemmin olin itse päässyt facebookbannista sanottuani täsmälleen seuraavan lauseen kontekstissa, missä uutisoitiin aivan järkyttävän pedofili-seksuaalisadisti-sarjamurhaajan kiinnijäämistä Filippiineillä, joka oli videoinut lasten seksuaaliset kidutukset ja tappamiset nauhalle ja myynyt sitten nauhat pedoille ympäri maailman: " Oh god it is men again. Listen women, men do all the bad things to you, its always men that are the most evil in the world".

Eli siis minä sanoin yleisellä tasolla kertatotuuden: on melko varmaa millä tahansa mittarilla laskettuna, että miehet ovat suurimman osan väkivallanteoista takana maailmassa. Tämän paljastaa jo se fakta, että Yhdysvalloista tunnetaan vain yksi naissarjamurhaaja, kun taas miehiä on monisatakertainen määrä tähän verrattuna. 

Tällaisen faktan sanominen kontekstissaan saa aikaiseksi poiston facebookissa, mutta yksittäisen naisen vihamielinen ja uhkaava loukkaaminen ei saa aikaiseksi eds varoitusta. Asian tekee vielä ironisemmaksi, kun näitä kahta kontekstia vertaa toisiinsa. Sarjamurhaajasta ei saa järkyttyä, mutta myöskään uhkailtu nainen ei saa järkyttyä. Kuinka moni murha on lähtenyt uhkailusta...

Ensijärkytyksestä selvittyäni aloin miettimään, mikä Amerikan kansaa vaivaa. Me suomalaisethan olemme tottuneet naisten ja miesten tasa-arvoon, missä myös naisten okeus olla tulematta seksuaalisesti loukatuksi on pyhä asia.

Kunnes sitten Trump sylkäisi suustaan tuon kuuluisan aloituksen, että "jos olet kuuluisa, ne antavat sinun kouria heitä".

Silloin aloin hahmottamaan. Ensinnäkin: heillä (meillä) on nyt Trump. Mistä trump tulee? Mistä tulee Amerikan kansan moraalittomuus? Olen itse vastannut kysymykseeni aiemmin tässä blogissa. Kaikki alkoi 9/11 jälkeen, kun Yhdysvaltojen hallitus laillisti kidutuksen kuulustelumenetelmänä. Useat politiikan tutkijat ovat nähneet asian niin, että tällaisen väkivallan kulttuurin luominen on johtanut amerikkalaisten brutaalistumiseen, ja esimerkiksi tässäkin blogissa useasti siteeraamani historioitsija Adrian Goldsworthy on jopa verrannut Länsi-Rooman tuhoa Amerikan Yhdysvaltojen jo käynnissä olevaan tuhoon sillä perusteella, että Yhdysvalloissa tapahtuu juuri nyt sen johtajien keskuudesta alas sen kansaan leviävä moraalin kuluminen muun muassa väkivallan kulttuurin luomisen ja Yhdysvaltojen suurvaltamoraalin rikkoutumisen myötä - aivan niin kuin Roomassa kävi, ja mikä oli yksi, jopa merkittävä tekijä Länsi-Rooman arvojen rappeutumisessa, mikä johti Euroopan syntyyn.

Trump on siis jatkoa jo melkein parikymmentä vuotta sitten alkaneelle prosessille. Mutta hallituksethan ovat kiduttaneet aina, ja miehet ovat kourineet naisia aina, nin kuin vaikka Bill Clinton, eikö vaan. Mikäs hätä tässä?

Se pieni mutta iso ero on juurikin siinä, että Clinton, tai kukaan muu aiempikaan politikko, ei 'laillistanut' naisten kourimista alentamalla omaa johtajanstatustaan puhumalla kourimisesta presidenttinä (ehdokkaana) kannustavasti, Clinton jopa häpesi tapahtunutta - ja Amerikan Yhdysvallat on ainoa läntinen valtio 20-21. vuosisadalla, YK:n ihmisoikeusjulistuksen kaudella, joka on laillistanut kidutuksen. Siis laillistaminen on se avaintekijä tässä. Tähän asti hallitukset ovat kiduttaneet salassa, mehän tiedämme tämän. Eikä ole ollut korrektia kouria naisia julkisesti. Nyt kaikki brutaalius ja moraalittomuus on lakiin kirjattu. Odotetaan 20 vuotta, niin naisten kouriminen laillistetaan jonkin kehityskulun päässä. Kuka olisi arvannut 80-luvulla, että joku päivä viattomien, ilman oikeudenkäyntiä vangittujen ja vangittuna pidettyjen kidutus on laillista "vapauden kehdossa", Yhdysvalloissa? 

Suomessa tunnen toistaiseksi oloni turvalliseksi, niin kauan kuin meidän poliitikkomme tunnustavat myös minun oikeuteni elää loukkaamatonta elämää, vaikka olenkin nainen, mutta olen jo melko varmasti tehnyt sen päätöksen, että Amerikkaan en matkusta, vaikka siskoni mies on kotoisin sieltä. Tosin vielä harmittaa vietävästi, että amerikkalaisuus tunkee facebookin läpi olohuoneeseeni, missä minua voi kuka tahansa tuntematon (mies) riepotella suusanallisesti suoraan näyttöruudun läpi ja iskeä suoraan tajuntaani raiskauskulttuurilla kutsumalla minua huoraksi, mikäli puolustan naisten tai lasten oikeutta koskemattomuuteen tai olen muuten vaan eri mieltä. Enkä minä voi sille yhtään mitään. Enemmän harmittaa silti se, että sosiaalinen mediakaan ei anna minun olla naisena eri mieltä (ilmiselvistä faktoista huolimatta), vaan rankaisee minua miesten (teko)pyhän totuuden rikkomisesta häpäisemällä ääneni ja antamalla miesten häpäistä minua.