-

-
Art by Alberto Moravia

torstai 13. lokakuuta 2016

En ollut ihan väärässä

Jatkan vielä Trump-debattia.

Sanotaan, että siitä, miten kansakunta kohtelee naisiaan ja lapsiaan voi lukea suoraan kansakunnan sivistystason.

Kirjoitin näin oikeuden tuomitsemassa tekstissäni vuonna 2013, tosin tehden lisäviittauksen myös eläinten kohteluun tässä kontekstissa. Tuolloin kyseessä oli Lähi-idän ja Afrikan alueen kulttuuriset dilemmat koskien naisten, lasten ja eläinten tietynlaista brutaalia kohtelua.

Tänään, vuonna 2016, seuratessani Yhdysvaltojen presindentivaalin yhä kiihtyvää debatointia ja seuratessani samalla erilaisia tietovuotoja Yhdysvaltojen hallinnon ja ulkopolitiikan ollessa kyseessä, voin sanoa olleeni väärässä. Melkein. Mutta en syytä itseäni, sillä tulevaisuuteen tai kullissien taakse ei kukaan voi kurkistaa. Eräs parhaimmista ohjeista, mitä kansainvälisen politiikan opettajani minulle antoi, on se selkäytimeen ohjeistettu tieto, että koskaan et tiedä, edes tutkijana, että mitä politiikan kulissien takana todella touhutaan. Tämän kertainen oivalukseni on tästä varsin hyvä esimerkki.

Yhdysvaltojen presidentinvaalin vahva ehdokas Donald Trump pitää siis oikeutenaan kähmiä naisia. Amerikan todennäköisesti-tuleva-presidentti ei myöskään pidä omin sanoinsa sanottuna viehättävänä naista, joka avaa suunsa. Uudessa Amerikassa siis nainen vaietkoon, koska sen johtaja ei halua naisten puhuvan. Eikä mennyt kauankaan edellisestä bloggauksestani, jossa ennustin kohta alettavan pedata tietä naisten seksuaalisen häirinnän laillistamiselle, kun jo joku senaattori julisti Amerikan mediassa, että "naisten kähmiminen on laillista". Siis juurikin näillä sanoilla. 

Seuraavaksi Foxin uutisankkuri, Trumpin kannattaja, julkaisee twitterissä 74-vuotiaan naisen puhelinnumeron ja osoitteen, joka on kertonut tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi Trumpin taholta.

En voi muuta kuin sanoa, että tämä kansakunta tunnetaan nyt sitten sivistyksen (täydellisen puutteen) tasostaan, jos ajatellaan naisten kohtelun kertovan oleellisen yhteisön hengen tasosta. Todennäköisesti jopa ne niin parjaamani islamin shia-fundamentalistiset valtiot ovat juuri ohittuneet.

Mutta hetki. Itse asiassa nämä ovat sama asia. Sudanin presidentti on julkaissut tiedonannon, jossa Sudan epäilee Yhdysvaltojen Cia:n ja Israelin Mossadin luoneen ISIS- ja Boko Hara-terrorijärjestöt. Ja Sudan tietää, mistä puhuu, sillä Sudan on yksi niistä viidestä valtiosta, jotka on määrätty Bushin hallinnon taholta hävitettäväksi Israelille annettavan elintilan myötä.