-

-
Art by Alberto Moravia

perjantai 9. syyskuuta 2016

Ensimmäinen trauma

Kuolintapaus!

Käyn läpi Tampereen kaupungin ensimmäisiä ylöskirjattuja porvareita Tampereen ensimmäisen tonttijaon yhteydessä vuosilta 1781- 1782.

Silmiä kirvelee ja rivit hyppivät toisiaan vasten: syntynyt, kuollut, lapset, muutti pois, puoliso, vanhemmat; ja sitten katson yhden naisen kohdalla tarkemmin; "Anna [], syntynyt 1764 10/4 Hämeenlinnassa. Kuollut 1785 24/1 Tampereella. Lapset : 1. Hedvig [] . Syntynyt 1782 8/9. Kuollut 1784 21/9. 2. Maria []. Syntynyt 1785 2/1. Kuollut 1785 25/2." (Mies otti saman vuoden lokakuussa jo uuden vaimon, tietää arkisto ).

Tulevan tutkijan ensimmäinen trauma: todellinen kuolintapaus! Todennäköisimmin ehkäpä synnytyksen jälkioireisiin, lapsivuoteeseen tai keskenmenoon menehtyminen.

Kun itse tutkii, nämä ihmiset ja heidän kohtalonsa muuttuvat paperilla eläviksi. Tämä ei olekaan elokuvaa tai jännittävä historiallinen romaani tai opettajan höpinöitä luentosalin edessä.

Nämä ihmiset ovat eläneet, aivan niin kuin sinä ja minä, ja tässä samassa kaupungissa vieläpä, hengittäneet samaa ilmaa ja tallanneet samoja muutamia katuja, mitkä olivat tuolloin olemassa -  ja jollaisen varrella minäkin nyt ihan sattumalta asun.

Ja mikä onneton vaimoelämä tuolla naisella olikaan: synnyttänyt kaksi lasta melkein peräjälkeen, esikoinen kuoli kahden vuoden iässä ja toinen kuukauden vanhana oman kuolemansa jälkeen...

Porvarien etsintäretkeni kuuluu tutkimukseeni, mitä teen nykyisen Milavidan palatsin paikalla Näsilinnankadun päässä ennen teollistumisen kautta sijainneesta ensimmäisestä tiedetystä viinanpolttimosta Tampereen kaupungissa*. Ennen Milavidan upeaa palatsia paikalla on sijainnut hirsirakennus, mikä on tämä polttimo, ja siitä on tietääkseni kuviakin (tai maalaus) olemassa, ja tämän hirsirakennuksen päälle on myöhemmin rakennettu Näsilinna.

*Kirsti Arajärvi kertoo kruununpolttimon alkaneen toimia vuonna 1778 ja olleen osa kuningas Kustaa III:n hanketta, jossa viinanpoltto pyrittiin keskittämään kruunun haltuun ; Kirsti Arajärvi, "Mistä Tampere sai ensimmäisen asujamistonsa.". Tampere. Tutkimuksia ja kuvauksia V. Tampereen historiallisen seuran julkaisuja IX. Tampere; Tampereen kirjapaino-osakeyhtiö, 1957.
Milavida, valokuvaaja Anu P., heinäkuu 2016.