-

-
Art by Alberto Moravia

perjantai 29. heinäkuuta 2016

Pikainen tilanneanalyysi MV-lehden jatkosta

Mitä vittua-lehti avasi noin kolme tuntia sitten sivunsa uudelleen siirrettyään ensin sivunsa muualle, koska Janitskinin sanojen mukaan sivujen ylläpitäjää oli uhkailtu "kommarityyliin" jatkon kanssa, joten Janitskin ei halunnut vaarantaa sivujen ylläpitäjän turvallisuutta.

Tilaa, missä elätte tänään, voisi kutsua mv-lehden toisen tulemisen jälkeiseksi maailmaksi. 

Mennäänpä pari vuotta taaksepäin suunnilleen siihen aikaan, kun internet ensimmäisen kerran mahdollisti poliittisen vaikuttamisen netin kautta. Tämä tapahtui Suomessa isommalla volyymillä kunnallisvaaleissa vuonna 2008, ja olin itsekin tässä vallankumouksessa mukana.

Sitten alkoi esiintyä maahanmuuttokriittisiä ääniä ensin lähinnä Jussi Halla-ahon johdolla, ja mukaan liittyi muutama muu, kuten James Hirvisaari, joiden sanomisia kauhisteltiin. Pian tämän jälkeen vuonna 2012 innovoitiin käyttöön vihapuhedoktriini oikeusvaltioon sopimattomin keinoin. Rangaistava vihapuhe otettiin käytäntöön perustuslain ulkopuolella. Kukaan ei ihme kyllä älähtänyt, vaikka kyseinen teko merkitsi aikakauden vaihtumista toiseen kirjaimellisesti, mutta tämä reagoimattomuus johtui siitä, että kulttuurimme oli huomaamatta muovautunut kohti uudenlaista sanankäyttöä muun muussa kommunikaatioteknologian edistysten yleistymisen, globalisaation kiihtymisen, uusien sotien, valtioiden sisäisten ja Yhdysvaltojen vetämien sotien ja näistä seuranneiden kansainvaellusten  myötä. Nyt sananvapauden noitavainot olivat laillistettu. Alkoi olla vaarallista olla toisinajattelija.

Mutta tätä tilaa ei, ihme kyllä, kestänyt kauan. Tänään, mv-lehden toisen tulemisen jälkeisessä maailmassa en puhuisikaan enää sananvapauden kannattajista ja sananvapauden väärinkäytön estäjistä, kuten tähän asti vihapuhedoktriinin lanseeraamisesta käynnistynyt henkisen sisällissotamme aiheuttama kahtiajako on viestinyt. Entisestä sananvapauden käsitteestä, mitä eliitti internetin ulkopuolella alkaen Ranskan vallankumouksesta oli tottunut pitämään itsellään, muovaamaan, kaventamaan ja kontrolloimaan vallan työkaluna, näyttää nyt tulevan ohitettu merkkipaalu historiassa.

Tänään, mv-lehden toisen tulemisen jälkeisessä maailmassa puhun mieluummin sanankäytön vapautumisesta, koska mv-lehti osoitti meille, että eliitti ei kykene internet-aikakautena entiseen monisatavuotiseen tapaansa hallitsemaan, valvomaan, kontrolloimaan ja luomaan haluamaansa politiikkaa sananvapauden rajoitukset ja sensuuri työkalunaan. Toki tämä uusi kehitys koskee nyt vain Suomea. Olemme ikään kuin uuden innovaation tekijöitä, jota muu maailma omassa tahdissaan enenevissä osin maailmaa tulee seuraamaan. Tällä voi olla vaikutuksia politiikan tekoon ainakin pitkällä aikavälillä maailman laajuisesti.

Sanankäytön vapautuminen voi merkitä myös marxilaisen luokkataistelun käsitteen yllättävää todentumista, sillä sanankäytön vapautuminen koskee ennen kaikkea aiemmin hallittua ja suitsittua alempaa luokkaa. Ylempi luokka saa nyt niellä hallitsemattoman alemman luokan puheen osana internetin no-go-alueita.

Tällä taas voi olla vaikutuksia myös talouteen, ehkäpä pitkällä aikavälillä, kun alempi luokka saa viimein alkaa omistaa tuotantovälineitään sanankäytön omistamisen muodossa.