-

-
Art by Alberto Moravia

sunnuntai 26. kesäkuuta 2016

Kärsitkö narsistisesta lähisuhteesta Euroopan unioniin?

The Telegraph kirjoittaa mielipiteenään, että Britannian lähtö EU:sta on kamalaa, ja että sitä on oikeus itkeä ja ottaa se täysin henkilökohtaisella tasolla.

Tämä mielipide sai minut pysähtymään koko maailman lehdistöä kattavassa puuduttavassa uutistulvassani Britannian Brexitistä, missä CIA-logiikka kuvastuu esimerkillisesti. 

Mietin, että miksi minä en ottaisi Suomen lähtöä Euroopan unionista henkilökohtaisesti, vaikka vuonna 1995 äänestin "kyllä"?

Miksi Euroopan unionista on tullut joillekin yhtä henkilökohtainen asia kuin peruskoulussa opittu vieraan kielen taito, mikä nyt yhtäkkiä ollaankin viemässä pois?

Miksi jotkut ovat yhyttäneet Euroopan unionin kuin osaksi omaa kehoaan ja identiteettiään päätellen ympäri Euroopan kaikuvista lehdistön puheenvuoroista?

Päädyin mietteissäni patologisen narsismin yhteen oirekuvaan - tapaan liittää narsismin kohde osaksi itseä. 

Persoonallisuushäiriöinen kokee lähimmäisensä, myös entiset kumppaninsa, oman minänsä jatkeena, mikä “oikeuttaa” heidät käyttämään lähimmäisiään omien tarpeidensa tyydyttämiseen. *

Narsistinen raivo syntyy silloin, kun “oman minän jatke” osoittaa itsenäisyyden tai toiseuden merkkejä. Tämä aiheuttaa vaikeuden irrottautua narsistisesta lähisuhteesta.

Ajan myötä syntynyt suhde Euroopan unioniin on joillekin ihmisille, johtuen ammatillisista ja muista elämäntavallisista kuvioista, kuin narsismiin sairastunut lähisuhde. Nyt kun unionista pitäisi irrottautua, henkinen irrottautuminen siitä on mahdotonta kahdesta yllämainitusta syystä johtuen.

Ensiksikin, koska unioniin narsistisen lähisuhteen kehittänyt kokee unionin oman minänsä jatkeena, mikä oikeuttaisi heidät omasta näkökulmastaan käyttämään unionin tarjoamia etuja omien tarpeidensa tyydyttämiseen jatkossakin. 

Toisekseen, narsistista raivoa olemme kokeneet ympäri maailman esimerkiksi niissä puheenvuoroissa, joissa vaaditaan uusintaäänestyksiä Brexitille, tai niissä puheenvuoroissa, missä purnataan demokraattista kansanäänestystä "natsien juhlaksi", tai niissä missä yhden totuuden mukaisesti, mutta kaiken todellisuuden vastaisesti, nähdään Jo Coxin murha ja Brexitin tulos saman historiallisen prosessin tuloksena. Narsistisessa raivossa ilmenee yksi syy unionista irrottautumisen henkiselle vaikeudelle niille ihmisille, jotka kärsivät narsistisesta lähisuhteesta unioniin ja alueellisten (kauppa)unioneiden ideaan (ideologiaan).
*kts. lähemmin täältä. Tekstin kursivoidut osat: psykologien, psykoterapeuttien, lääkäreiden ja ammattikirjallisuuden käyttämiä termejä, joita voi käyttää esim. tageina ja hakusanoina