-

-
Art by Alberto Moravia

maanantai 23. toukokuuta 2016

Miksi sananvapaus on niin tärkeää

Otsikko ei ole tarkoitettu kysymykseksi, vaan selittämään, miksi sananvapaus on tärkeää.

Aloitetaan position alkuasetelmasta. Olen kirjoittanut ylös viime joulukuussa: "sananvapaustuomiostani on ollut yliopisto-opiskeluissani haittaa. Opinnoissani kannustetaan räväköden tulkintojen tekoon, mutta tuomio naulasi selkäytimeeni tiedon, että itse ei saa ajatella. Näin Suomi tappaa kaikki tulevaisuuden innovaatioiden tekijät ja akateemisen tiedon, tutkimuksen ja tieteen tuottajat politiikallaan. Henkilökohtaisesti olen joutunut laittamaan kuvaamattomasti energiaa sen langan kerimiseen pois ympäriltäni, millä tuomio minut sitoi. Se on ollut kuin uudelleensyntymisen prosessi."

Ihmisellä on erilaisia selviytymisstrategioita. Yksi niistä on kirjoittaminen. Että kirjoittaa ylös kaiken, mitä tapahtuu. Ymmärsin tämän, kun katselin äsken nimettömän naisen päiväkirjamuotoista tarinaa vuoden 1945 Berliinistä elokuvaksi muokattuna.

Viime joulukuussa ilmoittamani uudelleen syntymisen prosessin tulokset alkavat näkyä vasta nyt.

Kuluneen viiden kuukauden aikana olen hajottanut mainitsemani position dispositioksi niin kuin tieteellisen historian tutkimusprosessissa tehdään. Tutkimustyön tekemisen opettelu on antanut minulle sellaisia ajattelemisen jäsennyskaluja takaisin, mitä poliittinen mielipidetuomio oli minulta vienyt.

Olkoonkin, että te yhteiskunnassa joudutte opettelemaan ilmaisun rajaamista pitkän demokratian kauden jälkeen, niin minä en joudu.

Jotta voisi hajottaa position - asetelman, konstruktion, instituution, ideologian, käsitteen, prosessin, ideaalin, vakiintuneen ajatusmallin, kyseenalaistamattoman narratiivin ja niin edelleen  - tieteen teon tarvitsemaan pienimpiin osasiin omassa mielessään ja sitten kokoamaan palasista jotakin uutta, edellyttää vakiintuneiden termien ja käsitteiden hylkäämistä ja asian selittämistä omin sanoin. Tällöin ollaan sananvapauden lähteillä.

Kun ollaan 'yhteiskunnan ulkopuolella' - ymmärrän 'yhteiskunnan' kalskeiden ja huuskojen määrittämänä poliittisena hiekkalaatikkona - yliopiston sisällä, huuskojen ja kalskeiden määräämät sallitut ja ei-sallitut käsitteet eivät enää sido ajattelua ja ilmaisua.

Sanomattakin on selvää, miksi tällaisen yhteiskunnan ulottumattomissa olemassa oleva tiedeyhteisö on niin tärkeä.

Ei suinkaan siksi, että se tuottaisi uutta materiaalia sananvapauden keskitysleiriuuneihin.