-

-
Art by Alberto Moravia

lauantai 30. huhtikuuta 2016

Tuhkakupin salattu älykkyysosamäärä eli vastamedian myyttinen retoriikka

Mtv-verkkosivusto on julkaissut uutisen*, jossa Pariisin pommi-iskun tekijän puolustusasianajaja on kuvaillut tätä "älykkääksi kuin tyhjä tuhkakuppi".

Uutista ei voi kuin hymyssä suin lukea: kertokaa minulle, mikä on tuhkakupin älykkyysosamäärä. Entä mikä on tyhjän ja täyden tuhkakupin älykkyysosamäärien ero? Onko täysi tuhkakuppi älykkäämpi kuin tyhjä vai toisinpäin? Toimittajan sanamuodosta, mikä on litteroitu suoraan kansainvälisestä lehdistöstä, selviää oikeastaan vain se, että tuhkakuppi on älykäs (älykkääksi kuin tyhjä tuhkakuppi, vrt. älykkääksi kuin einstein, vrt. tyhmäksi kuin saapas, vrt. tyhmäksi kuin einstein). 

Media, mikä perustelematta väitettään väittää tuhkakupin olevan älykäs, on paskamedia (mediat). En perustele sanaa "paskamedia" tässä yhteydessä mitenkään tai viittaa siihen alaviitteissä, koska itsensä alentavaa pitää kohdella alentavasti. Kritiikitöntä pitää kohdella kritiikittä. 

Enkä toisaalta halveksi mitään tahoa sen vuoksi, että se väittää tuhkakupin olevan älykäs. Kun ajatellaan filosofiselta kannalta, niin tulemme lopputulemaan, että lopultakaan me emme voi tietää, mikä on tuhkakupin älykkyysosamäärä, tai että onko sitä. Ajatteleeko tuhkakuppi, siis onko tuhkakuppi olemassa ("Ajattelen, siis olen")?

Halveksin tällaisia lausahduksia niiden argumenttiarvon vuoksi, koska mitään argumenttia ei käytetä, jotta lukijalle ilmenisi, mihin perustetaan uutisointi, mikä antaa ymmärtää, että juuri tuhkakupilla olisi kognitiivisia taitoja. Ajattelen, siis olen? Vai "olen, siis ajattelen"?

Seuraavaksi haluaisin paskamedian toimittajien toteuttavan terrori-iskun samalla tavalla kuin Pariisin isku tehtiin. Toimittajien pitää onnistua siinä herättämättä nukkuvaa karhua eli Ranskan ja/tai kansainvälistä tiedustelupalvelutoimintaa. Tai sitten olla hyvää pataa tiedustelupalvelun kanssa tai jopa osa sitä / niitä. **

Luulen, että tuohon ei tuhkakupin älykkyysosamäärä riitä, oli se sitten mikä hyvänsä - etenkin kun ei ole toteen näytetty, että mikä se on.

Riittäisikö toimittajien älykkyysosamäärä viilata linssiin ammattimaista tiedustelupalvelua? Onko paskamedian myyttinen toimittaja "älykäs kuin toimittaja"? 

Mikä on toimittajan älykkyysosamäärä? 

Entä jos verrataan toimittajan entiteettiä tuhkakupin entiteettiin, eli tässä kirjoituksessani esitettyyn debattiin täyden ja tyhjän tuhkakupin välillä: mikä on "täyden" ja "tyhjän" toimittajan entiteetin välinen (älykkyysosamäärä)ero? Onko täysi toimittaja älykkäämpi kuin tyhjä vai toisin päin?

Ajatteleeko toimittaja, siis onko toimittaja ("Ajattelen, siis olen") - vai onko toimittaja, ja sitten vasta ajattelee? 
* [http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/suorat-sanat-pariisin-terrori-iskujen-paaepaillyn-asianajajalta-tyhma-kuin-tuhkakuppi/5866750). Luettu 30.4.2016.

**[http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155307#.VyY1KnV_s6g]. Luettu 1.5.2016.