-

-
Art by Alberto Moravia

lauantai 16. huhtikuuta 2016

Italian mafia

Pari päivää sitten bloggasin italialaisen popartisti Fabrizio Moron kauniin kappaleen "Pensa" eteenpäin tänne omaan blogiini, mikä julistaa Sisilian mafian vastaista taistelua poptaiteen keinoin. Kerroin samalla myös, että sen lyriikat herättävät minussa omituisia tuntemuksia. Minusta tuntui, ja tuntuu yhä, kuin olisin saapunut "kotiin" kuullessaan nuo sanat. Tunsin ääretöntä helpotusta, kuin joku nostaisi raskaan taakan pois harteiltani, että en olekaan yksin omine ajatuksineni, mitä en saa enää levittää. Kerroin, että tämä musiikki on minulle kuin uusi kehotus käydä taistoon. Mainitsin, että jokin sisälläni herää eloon, kuin jokin vähän aikaa nukuksissa ollut, kun kuuntelen sitä, sanoin, että en tunnista mitä se on, että en tiedä, kuka on vastustaja, ja että ehkä tulevaisuus tulee sen näyttämään.


Tiesin kokemuksesta, että siinä oli jotain. Fabrizio Moron Pensa soi sittemmin päässäni kaksi päivää, suorastaan vereni tuntui sykkivän suonissani sen tahdissa, ja se kohta, jolla artisti musiikkivideolla naputtaa kameraa sormellaan ja sanoi "Tu" (sinä), "Pensa" (ajattele), niin havahduin tuntemukseen kuin sen sanoman voima olisi hypännyt tietokoneen näytöltä ulos tajuntaani. Mitä, minäkö?

Tänään sain varmistettua, että minun on mahdollista tehdä kandidaatin tutkielmani Italian mafiasta. Kaikki lähti pyörimään "oikein päin" toissapäivänä, kun vastoin suunnitelmaani kirjasin itseni sittenkin sisään historian kandidaattiseminaariin, vaikka olin jo melkein päättänyt jatkaa opiskeluani muilla tieteen aloilla. Seuraavana aamuna heräsin sen ymmärryksen kanssa, että kandidaatin tutkielmani aihe on Italian mafia. Tuo oivallus ja ymmärrys on puhtaasti Moron lyriikan ansiota, minkä siis olin kuullut pari päivää aiemmin.

Miksi Italian mafia?

Silloin kun demokratia ei toimi, korruptio iskee hallintorakenteisiin ja yhteisöjen rakenteisiin - ja mieliin.

Oman mielipidetuomioni jälkeen olen pysynyt hiljaa. 

Fabrizio Moron sanoitus mainitsemassani kappaleessa avasi äkisti sydämeni ja kieleni kannat. 

Vaikka kaiken kokemani jälkeen koen poliittisten mielipiteiden ääneen sanomisen tai kirjoittamisen erittäin naiiviksi, ajattelemattomaksi ja lapsenomaiseksi, typeräksi teoksi (oletko miettinyt koskaan, että kuka oikeasti tarvitsee juuri SINUN mielipiteitäsi, luuletko, että olet niin tärkeä, että oikeasti asioista päättävät ovat niistä kiinnostuneita), niin jatkan korruption vastaista taisteluani - tällä kertaa tieteen asettamin keinoin ja mahdollisuuksin. 

Italian mafian kanssa olen siis "naimissa" seuraavat, noin pari vuotta, kunnes valmistun. Täytyy sanoa, että tuntuu äärettömän hyvältä.

"...For this life has no meaning at all if you're afraid of a bomb or a aimed gun
Men pass by, and so does a song
But nobody will ever stop the belief that justice is not just an illusion. 
Think, before shooting, think, before arguing and judging, try to think
Think that it's up to you to decide 
Stay for just a little while, a little bit longer and think. "
- Fabrizio Moro; Pensa