-

-
Art by Alberto Moravia

torstai 17. maaliskuuta 2016

Turkin koveneva linja

Olemme viime päivinä lukeneet uutisia Turkin hallituksen linjasta, jossa terrorismin määritelmää halutaan laajentaa koskemaan myös niitä, ketkä mahdollistavat terrorismin. Presidentti Erdogan haluaa valvoa niin akateemista maailmaa, journalismin vapautta kuin oppositiota.

Moni lännessä tuomitsee tekopyhästi tai ymmärtämättömyyttään Turkin linjan sananvapauden ja hyvän journalismitavan kaventamisen vastaisena. 

Mutta Erdoganin linja on täysin ymmärrettävä. Itse tuen sitä yhtä halukkaasti kuin Suomessa ja "lännessä" käytettävää vihapuhedoktriinia keinona estää terrori-iskut. Oma vihapuhetuomioni lienee Suomen kovin, ellei oteta huomioon tuomioita, mitkä eivät sisällä ainoastaan vihapuheeksi määriteltävää lainkäyttöä. Oikeussalissa tuomari vannotti minua kirjoittamaan vastedes ainoastaan "oman älykkyystasosi mukaisesti" (ts. ei kiihottamaan mielipiteilläni ja käyttämään tietoisesti niin yksinkertaista kieltä, että kuka tahansa kykenee ymmärtämään ideologisoitua puhetta), sillä "olet saattanut laajoja kansanryhmiä hengenvaaraan". Pari päivää myöhemmin ex-kansanedustaja James Hirvisaari kertoi keskustelustaan valtakunnansyyttäjä Kalskeen kanssa, missä Kalske myönsi vihapuhetuomioita käytettävän radikaali-islamistien aisoissa pitämiseen Suomessa. Oma tuomiolauselmani sisälsi muun muassa kohdan, jossa tuomittiin minun olevan vaaraksi yhteiskuntajärjestykselle. Kiihottamalla ja provosoimalla teksteilläni maassamme oleilevia ääriryhmiä osallistuin terrorismin laajempaan määritelmään eli oikeutin terrorismin teksteilläni. Alla ensin facebookkuvakaappaus tuomionluvusta Tampereen käräjäoikeudesta kohdallani helmikuussa 2014 ja sitten Tampereen yliopiston Johtamiskorkean some, missä käyn keskustelua terrorismin laajemmasta määritelmästä ja sen oikeutuksesta keväällä 2015Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää Erdoganin vaateet oppositiolle ja oppositiopoliitikoille: ei Suomessa tai lännessä yleensäkään olla yhtään Turkkia "edistyksellisempiä", ainoastaan olosuhteet ja käytetty retoriikka on eri (Erdogan ei puhu vihapuheesta, ja lännessä turvallisuus on naamioitu Erdoganin suoran ilmauksen sijaan ideologiseen höttöön).

Globalisaatio on asettanut uudet tavoitteet globaalihallinnalle ja turvallisuudelle. Siinä missä PKK (Kurdistan Workers' Party) vaatii pommeja räjäyttelemällä marxilaisiin arvoihin perustuvaa Turkin yhteiskunnan tasa-arvoistamista, vaativat islamistit lännessä oman agendansa kuulemista. Globalisaatio on tapahtunut ennen kaikkea kommunikaatioteknologian ja muun teknologian huimana edistysaskeleena viimeisen 20 vuoden aikana, mikä mahdollistaa näkemysten, mielipiteiden, vuorovaikutuksen, tiedon ja informaation jatkuvan tulvan ja muodostaa haasteita hallituksille ja politiikalle.

Entä sitten Erdoganin vaateet akateemiselle maailmalle ja journalisteille? Nekin ovat oikeutettuja. Lännessähän akateeminen maailma ja suurin osa journalisteista on suitsinut itse itsensä hiljaiseksi. Päällisin puolin kaikki on hyvin, kun kaikin puolin mielipiteissään ja ideologiassaan monoliittinen länsi näyttää olevan asioista yhtä mieltä. Etteivät pommit räjähdä.