-

-
Art by Alberto Moravia

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Haluaisin nähdä Kamal Palani Jafin tuomittavan rikoksesta

Haluaisin nähdä, moraalisista syistä, demarinuori Kamal Palani Jafin esitutkinnassa, syytettynä ja tuomittuna rikoksesta. Jafin puheet SDP:n nuorten osaston johtohenkilöstöön kuuluvana tuovat mieleen kammottavan muiston samaisen SDP:n hyväksymästä ja tekemästä punaisesta terrorista kahden vuoden päästä 100-vuotismuistojuhlaansa viettävässä sisällissodassamme.


Minun vaateeni SDP:lle kytkeytyä irti sen historiallisesta taakasta ei ole sen kummempi kuin vaikkapa persuille asetetut vaateet kytkeytyä irti saksalaisen antisemitismin historiallisesta taakasta sen jäsenten hölmöillessä. 

Tai on se asteen verran todellisempi: persuilla ei ole mitään tekemistä saksalaisen antisemitismin kanssa, edes historiallisesti - sen sijaan Suomen Sosialidemokraattinen Puolue omaa suoran aikajanan tästä päivästä sen perustamisvuoteen 1899 ja siitä Suomen sisällissotaan, missä se osallistui tappamiseen, veritekoihin, joukkosurmiin ja punaiseen terroriin hyväksyttyään ja kehotettuaan virallisesti lokakuussa 1917 työväen järjestyskaartien muodostamiseen.

Jafi nosti vahingossa kissan pöydälle: nyt SDP:n pitää tuomita, murroksenomaisessa suomalaisessa ja globaalissa tilanteessa, perussuomalaisiakin tiukemmin, aseellisen terrorin uusi ehdottelu sen sisäpiiririssä puolueen oman ja Suomen historian yhteenkytkeytyvän, yhden Suomen synkimmän ajanjakson vuoksi. 

Ja miksi haluan nähdä Jafin myös henkilökohtaisessa vastuussa?

Siksi, että tiedän kokemuksesta, mitä on miettiä tuomiota odotellessa ja sen jälkeen omia puheitaan ja motiiveitaan puheeseen. Sellaisen prosessin jälkeen tulee aina vähän fiksummaksi. Pasifistia on turha leikkiä, ellei omaa siihen asennetta.

Toivoisin, että Jafille on kerrottu myös Suomen historian synkistä kohdista, ja mitä voimme niistä oppia ja millä tavalla.

Meillä on vastuu siellä, missä vaikutamme. Meillä on vastuu myös miljööstä missä vaikutamme erilaisten historiallisten taakkojen vuoksi.