-

-
Art by Alberto Moravia

torstai 4. helmikuuta 2016

Toivoisin yliopistoväen nyt puhuvan

Olen todella huojentunut presidentti Sauli Niinistön valtiopäiväpuheesta. Niinistö maamme arvovaltaisimpana ja vaikutusvaltaisimpana johtajana ja myös ulkomaiden johtajille poliittisen suunnanmuutoksen esittävänä henkilönä on ymmärtänyt, että yhteiskunnan kaaokseen repeämisen voi tässä vaiheessa estää vain yhdellä tavalla: antaa kaikille ja jokaiselle poliittiselle ryhmittymälle sitä, mitä he tarvitsevat. Se on poliittinen ääni, mikä tekee näkymättömiin painetun näkyväksi ja sulattaa kaikkialle imeytyneen vihan, mikä näkymättömänä voi saattaa järjestäytyneen yhteisön tilaan, missä merkitsevä osa väestä sanoo yhteiskuntasopimuksensa irti, ja vakavia kapinoita voi olla odotettavissa

Kaukana, vaikka ajallisesti vain parin vuoden takana ovat ajat, jolloin yhteiskuntajärjestystä saattoi taata painamalla näkyvimpiä poliittisia ääniä piiloon vihapuhetuomioilla, kuten allekirjoittaneen.

Nyt toivoisin myös yliopistoväen lähtevän tukemaan Niinistön agendaa omilla nimillään, siis ei nimimerkkien takaa. "Yhden asian liikkeet", mitkä vaativat "rajoja kiinni", ovat tuskin sopivia puhumaan yhteiskuntarauhan ja -järjestyksen puolesta. Myös nykyisissä poliittisissa puolueissa elää kaikissa yhtäkään poislukematta ääriajattelua tukevia aineksia. Se, mikä on näyttänyt suuntaa ja kannatellut sekasorron äärelle joutuneita yhteiskuntia maailmanhistorian läpi, ovat olleet niiden intelligentsiat, eli maltillinen, poliittisesti sitoutumaton älymystö.