-

-
Art by Alberto Moravia

torstai 18. helmikuuta 2016

"Päivän Rasmus: Raiskauksilla on kolikon toinenkin puoli"

Huomasin, että tämä avaus rasismintorjujien sivustolla on aiheuttanut kohahduksen sekä paavotajukangas-, että MV-sivustolla ja useilla muilla pienemmillä "maahanmuuttokriittisillä" sivuilla intenetissä.

Moni perättömän ahdisteluilmoituksen kohteeksi joutunut ulkomaalaistaustainen mies ei haluaisi tässä(kään) rinnastettavan kokemustaan yhdenkään todellisen, tuomion tuoneen raiskauksen kanssa, mistä minäkin olen tähän blogiin aiemmin käräjäoikeuksien tuomiolauselmien kera ennen valtamedian kiinnostusta aiheeseen kirjoitellut. Vuonna 2008 Yle jopa valehteli maahanmuuttajien tekemät joukkoraiskaukset olemattomiksi. Tuomiolauselmat puhuivat tuolloinkin toista kieltä; yhden vuoden aikana, jolloin Ylen mukaan joukkoraiskauksia ei olisi maassamme sattunut ainuttakaan, niitä oli pelkästään Turun alueen käräjäoikeudesta poimitttuna tuomittu peräti viisi kappaletta. Siis vain yhden vuoden aikana.

Vaarana on, että keskustelu raiskauksien ja seksuaalisen ahdistelun osalta jumittuu Suomessa taas kahden - perinteisesti poliittisen -  ääripään keskinäiseksi sanakikkailuksi, jossa kumpikin huutaa toistensa suuhun periaatteessa samaa asiaa - kumpikaan vaan ei kuule, tai osaa tulkita, mitä toinen sanoo. MV-sivusto ja vastaavat ilkkuvat kuvakaappauksen avausta - sillä ei kai ole mahdollista, että myös ulkomaalaistaustainenkin mies voisi joutua perättömän rikosilmoituksen kohteeksi. Rasismintorjujat taas ehkä toivoisivat kovasti voivansa pestä kaikki jo tuomitutkin raiskaukset olemattomiin, mikäli vain voitaisiin todistaa myös ulkomaalaistaustaisen miehen voivan joutua perättömän ilmoituksen teon kohteeksi.

Raiskauksilla ei nimittäin ole "kolikon toista puolta" - raiskausten uhreja ei voi syyllistää siitä, että yhtä todellista kuin joutuminen raiskatuksi jossain päin Suomea (maahanmuuttajan tai kantasuomalaisen toimesta), voi olla joutuminen perättömän ahdistelu- tai raiskaustutkinnan kohteeksi jossain muualla päin Suomea  - maahanmuuttajana, ulkomaalaistaustaisena, suomalaisena tai Suomen kansalaisena, miten vaan - eri henkilöiden toimesta siis. 

Kaksi asiaa on kielipelin ja poliittisen taiston tiimellyksessä joutunut unohduksiin: rikosten uhrit, nimittäin naiset raiskausten kohteina ja ulkomaalais- tai maahanmuuttajataustaiset miehet perättömien ahdisteluilmoitusten kohteina (otsikon mukaisesti. Yhtä kamalaa on joutua perättömän ilmoituksen teon kohteeksi kantasuomalaisellekin). 

Eli - mitä jos kysyisimme asianosaisilta itseltään. Miten on? 

Mikä on perättömän ahdisteluilmoituksen anatomia maahanmuuttajataustaisen miehen kohdalla?

Monta kertaa on niin, ulkomalaistaustaisen miehen minulle kertomana, että naiset vaatimalla vaativat seksiä komealta, tummalta, eksoottiselta, ruskeasilmäiseltä ulkomaalaiselta mieheltä. Perusargumentti voi olla, että "totta kai annat minulle, olethan ulkomaalainen".

Ehkä voi olla olemassa stereotypia etelän gigoloista, jotka antavat heti ja helposti kaikille, tyydyttävät naisen kuin naisen, tuosta vain kevytkenkäisesti vällyjen väliin muitta mutkitta. Eikö olekin?

Entä jos mies kerta toisensa jälkeen kieltäytyy saman naisen ehdotuksesta?

No niin, tämä voi olla yksi mahdollinen, eräässä tapauksessa todellinen, skenaario perättömän seksuaalisen ahdisteluilmoituksen anatomiasta. Näin se käy, kun kosto on suloinen.

Nyt toivoisin yliopistotutkijoiden ja esimerkiksi kriittisten laatujournalismia osaavien toimittajien kiinnittävän tähän asiaan huomiota. 

Kuinka paljon miehet joutuvat perättömien ilmoitusten kohteeksi. Entä maahanmuuttajamiehet?