-

-
Art by Alberto Moravia

sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Onneksi en ole kristitty

Älkää tuomitko, ettei teitä tuomita.

Jotenkin noinhan se meni, kun minut pikkutyttönä vietiin, ja isompana itse menin, pyhäkouluun joka sunnuntai. Siitä kiitos vanhemmilleni. Seurakunnan pyhäkoulusta sain paljon elämänohjeita, mitkä ovat sittemmin tallentuneet elämäni varaverkkoon eli selkäytimeen. 

Nyt on melko hämmentävää lukea evankelis-luterilaisen kirkon ottaneen kantaa Rajat kiinni-liikkeen ristin kantamiseen mielenosoituksessaan ja tuominneen ristin olleen siinä porukassa väärässä paikassa. No, pyhäkoulussa minulle opetettiin Jeesuksen olleen melko joviaali henkilö, ja seurustelleen muun muassa rikollisten, yhteiskunnan hylkäämien ja huorien kanssa. Joku lähde taannoin väitti, että hän olisi itse asiassa mennyt naimisiinkin tämän huoran, eli Maria Magdaleenan kanssa. Nykytutkimus on tietysti värittänyt asiaa omalla feministisellä agendallaan ja kertoo päinvastaista, eli että Maria ei olisi ollutkaan prostituoitu. 

Itse erosin kirkosta vuonna 2010 palatessani islamiin. Sinänsä kirkon jäsenyydellä ei olisi ollut väliä, suhtaudunhan kristinuskoon, niin kuin monet muslimitkin, sallivasti ja hyväntahtoisesti. Etenkin, kun kristinuskon oppi on osa lapsuuttani - vaikka lapsena kritisoinkin pyhäkoulun tädille lapsenomaisesti ihmetellen kristinuskon pyhää kolminaisuutta. Ja että jumala olisi joku personoitu olento? Ei mielestäni voinut olla mahdollista. Jumala on kaikkialla. Täti pysyi korrektisti hiljaa. Mutta kiitos tädille kuitenkin uskonnonfilosofiani muokkaamisesta. 

Otsikkoni on nyt tarkemmin tarkastellen vähän raflaava. Islamiin palanneena olen tietysti myös kristitty, koska islam katsoo, että kaikkien uskontojen jumala on yksi ja sama, Allah, God. Tällä tavalla minulla lukee jääkaapin ovessakin muistutuksena elämän antamiin kolhuihin olla tuomitsematta Jumalan aivoituksia ja kohtalon polkuja kohdallani: Allah knows best.

Ja koska minun ei pitänyt tuomita ketään lapsuuden pyhäkoulunkin antaman ohjeen mukaan. Mutta pelkoa tämä onkin.

Koska nyt kuitenkin evankelis-luterilainen kirkko knows better näiden rasistien kohdalla. 

En enää tiedä, mitä tehdä. Pitäisikö laittaa tuo lausuma sinne oveen sen Allah knows best-jutun alle, jotta muistan, että kristitty kirkko Suomessa tietää paremmin?

En kysy, että mitä kirkolle on tapahtunut. Koska se olisi poliiittinen kysymys, eikä alkukirkko pelannut politiikkaa, vaan pelasti ihmisiä siipiensä suojaan. Kirkko ei ole kuitenkaan ollut noin 1700 vuoteen enää alkukirkon asemassa, vaikka se vielä viimeisiin hetkiin on silmissäni näyttäytynyt toisen posken kääntävänä, anteeksiantavana isänä minulle - mutta olisiko kirkon syytä nyt alkaa palaamaan kristinuskon alkuperäiseen teologiaan? Rakkauteen ja alempien sosiaaliluokkien, köyhien ja vaivaisten asioista välittämiseen ja huolehtimiseen. Kristittyjen alkukirkko itse asiassa inventoi rakkauden. Suurin anti kristinuskolla on tähän mennessä ollut maailmanhistorialle sillä muutoksella, mikä tapahtui siirryttäessä kristinuskon aseman virallistamiseen Rooman valtakunnassa, jolloin alettiin ymmärtämään köyhyyden olemassaolo sosiaaliluokkana, ja että köyhyys ei ole häpeä - kuten antiikissa yleisesti ajateltiin. Kristityt harjoittivat, ehkä ensimmäisenä kollektiivisesti leviävänä liikkeenä, hyväntekeväisyyttä ja yhteiskunnan heikoimpien auttamista. 

Globalisaatio etenee. On kunnia olla mukana seuraamassa näitä isoja muutoksia tässä ajassa, mitä kirkkokin implikoi. Ehkä 500 vuoden kuluttua näkisimme suomalaisen protestanttisen kirkon sulautuneen uusislamiin.