-

-
Art by Alberto Moravia

perjantai 10. elokuuta 2012

Fuck islam

Toimittajien erivapaudet ja itsesensuuri alkavat mennä tässä maassa vähän liian pitkälle. Enää ei riitä, että maahamme tunkevan roskasakin rötöstelyistä, ja mikä vielä kauheampaa, raiskauksista, vanhusten pahoipitelyistä ja muista vakavista väkivallanteoista ei kukaan kirjoita. Nyt toimittajat haluaisivat ilmeisesti päästä puuttumaan ihmisten vaatetukseenkin - vaikka väkivalloin - kuten seuraava tapaus osoittaa.

Toimittaja Riitta Torikka kirjoittaa Hämeen Sanomissa 7.8.:


Mutta pelkkä korvasta repiminen ei riittänyt tälle tädille. Allekirjoittaneella on asiasta ensikäteisempää tietoa kuin mitä toimittajatäti tässä kasvojenkohotusuutisoinnissaan kertoo: t-paita-episodin uhri itse nimittäin valaisi minulle tapahtumien kulun henkilökohtaisesti heti tapahtuneen jälkeen ennen toimittajan avautumista mediassa. Niinpä vääränlaista vaatekappaletta yllään pitäneen miehen seurue oli todellisuudessa istunut kaikessa rauhassa pöydässään, kun ravintolaan tullut naistoimittaja Torikka oli yllättäen käynyt hänelle täysin tuntemattoman miehen kimppuun raapien miestä kasvoista, huitoen ja huudellen tälle ja miehen seurueelle hävyttömyyksiä. Niin, ja repien siis myös korvasta miestä niin kuin koulupoikaa portsarisedälle näytille. Pahoinpitelytutkintahan siitä toimittajalle napsahti. Ynnä myös kunnianloukkaustutkinta.

Tähänkö on tultu? Itsesensuuria vakavien rikosten uutisoinnin kohdalla harjoittava toimittajalauma uutisoi t-paidan päälläpitämisestä ja yrittää saada t-paitaan pukeutumisen näyttämään rikolliselta.

Tämähän on vähän niin kuin se kuuluisa hihamerkki-gate - siis se versio minkä media esitti tapahtuneeksi. Eli että historiallisesti surullisenkuuluisasti latautunutta hihamerkkiä yritetään taas tyrkyttää päällepantavaksi, vaikka väkisin (toimittajien versio).

Tässä t-paita-gatessa kyse on samasta asiasta: poliittisesti latautuneesta "väärästä" vaatekappaleesta (tekstistä siinä) pitäisi päästä eroon, vaikka väkisin riisumalla (toimittajan versio).

Erikoisinta näissä on jälleen median rooli, ja se mitä jätetään kertomatta ihmisille. Hihamerkki-gatessa toimittajat eivät kyenneet näkemään satiirisen kirjoituksen takana piilevää yhteiskunnallista kritiikkiä eriarvoisuudesta ja syrjinnästä, kun taas tässä Hämeen Sanomien tapauksessa yksittäinen toimittaja ei suostu näkemään oman toimintansa aiheuttamaa eriarvoisuutta ja syrjintää (ehkä myös kyseisen ravintolan asiakkaissa pelkkää huvittuneisuutta) - ja silkkaa väkivallan käyttöä asiansa edistämiseksi, kun muistaa että asiasta on tehty tutkintapyyntö poliisiin.

Onkohan toimittajilla joku vaatteisiin liittyvä fobia tai fetissi? Hämeen Sanomien väite siitä, että missä tahansa muualla kuin tässä tapahtumapaikan juottolassa ei sallittaisi islaminvastaisia vaatekappaleita, on vale. Ihan missä tahansa baarissa tai yökerhossa saa pitää t-paitaa, jossa lukee "fuck islam".

Toimittajalle myös tiedoksi, että Suomen laista on poistettu kohta uskonpilkka jo ajat sitten. Täten kaikkia uskontoja saa kritisoida haluamallaan tavalla.

Toimittajat tuntuvat yleisesti olevan kovin fiksoituneita väkivaltaan, tällä kertaa myös ihan konkreettisesti pahoinpitelemällä viattomia sivullisia: väkivaltaa etsitään ja nähdään siellä missä sitä ei ole. Tämäkin toimittaja lienee osa sitä kuuluisaa yhteiskunnassamme vaikuttavaa natsinmetsästäjäklaania, mikä uutisoi omat harharetkensä ja pakkomielteensä koko kansan nähtäville ja saa puolet suomalaisista uskomaan onnettomiin tarinoihinsa.

Koettakaa nyt hyvät pressin jäsenet nähdä väkivalta siellä missä sitä on, ja kirjoittakaa sitten siitä.

Copyright © 2012 Anu Palosaari 

18 185 BLOGINÄYTTÖÄ 14.1.2016 

EDIT: 12.4.2013 SAAN ASIANOMISTAJALTA TIEDON, ETTÄ MITÄÄN KUNNIANLOUKKAUS- TAI MUUTAKAAN TUTKINTAA EI ASIASTA ASIANOMISTAJAN MUKAAN ENÄÄ OLE. BLOGIN KIRJOITUSVAIHEESSA TILANNE OLI TOINEN.