-

-
Art by Alberto Moravia

perjantai 21. tammikuuta 2011

Ympärileikataanko tyttöjä Suomessa?


Itse käytän aiheesta mieluummin nimitystä sukuelinten silpominen kuin ympärileikkaus. Tämä sen vuoksi, että elän kulttuurissa, jossa yksilönoikeudet ovat yhteiskuntaa määrittävä kulmakivi - ja yksilön fyysisen loukkaamattomuuden rikkominen on vastoin lakia ja rangaistava teko.
Ympärileikkausten ennaltaehkäisevässä työssä käytetään nimitystä FGC eli female genital cutting, ympärileikkaus. Neutraalina, emootioista ja politiikasta vapaana terminä se antaa paremman lähtökohdan perinnettä harjoittavien yhteisöjen parissa tehtävälle aiheen käsittelylle ja ennaltaehkäisevälle työlle.
Mutta minun kirjoitukseni on tarkoitettu luettavaksi myös suomalaisille päättäjille. Tänään, Lasten oikeuksien päivänä, liitän perinteisesti Suomessakin kulttuurisista ja ennaltaehkäisevistä näkökulmista käsiteltyyn naisten ympärileikkauskysymykseen politiikan. Niinpä itse käytän aiheesta nimitystä female genital mutilation, FMG, eli naisten sukuelinten silpominen.
Ja koska kyse Suomessa on maahanmuuttajista, jotka tätä perinnettä harrastavat, pyrin tuomaan esille näkökulmaa, jossa maahanmuuttaja joutuu elämään kantamaan lakien ja säädösten mukaan, ei päinvastoin. Suomalaiset ja länsimaiset yksilönvapaudet koskevat myös maahanmuuttajaa Suomessa. Etenkin pieniä lapsia, jotka ovat kyvyttömiä puolustamaan itseäänSuomen rikoslain mukaan tyttöjen ympärileikkaus on kaikissa muodoissaan kielletty. Teko on rangaistava, kun se kohdistuu Suomen kansalaiseen tai täällä pysyvästi asuvaan tai kun tekijänä on Suomen kansalainen. Ympärileikkaamisesta voi saada jopa yli kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen. 
Yleisesti ajatellaan, ehkä myös Suomessa, että tyttöjen ympärileikkaus on kulttuurinen ja uskonnollinen ilmiö, johon ei kantasuomalaisen tarvitse puuttua. Asia on  vaikea ottaa esille - asia on liian kaukana suomalaisesta ja länsimaisesta todellisuudesta, jossa elämme  - mutta jossa siis myös maahanmuuttajiemme odotetaan elävän.  
Ympärileikkaus on kulttuurinen ilmiö Afrikassa, Arabian niemimaalla ja joissain osissa Aasiaa, mutta uskonnollinen se ei varsinaisesti ole: ympärileikkaus ei sisälly yhdenkään uskonnon perusopetuksiin, lisäksi sitä on harjoitettu paljon kauemmin kuin kristinuskoa tai islamia, ja toisaalta ympärileikkauksia tekevät niin muslimit, juutalaiset, kristityt kuin animistitkin.
Koska puheeni on tarkoitettu päättäjille, haluan kääntää kysymyksen kulttuurista seuraavanlaisesti: hiljaisuus ympärileikkausten ympärillä pitää Suomessa loppua. Suomeen pitää saada erillinen laki koskien tyttöjen ja naisten ympärileikkauksia. Tällä hetkellä tällaista lakia ei ole. Suomessa on otettava tavoitteeksi noudattaa tämän maan lakia koskien maahanmuuttajia - myös niissä kysymyksissä, joita perinteisesti on pidetty kulttuuriin kuuluvina kysymyksinä. Laki on ensimmäinen ja tehokkain ase puututtaessa ympärileikkauksiin Suomessa, tai kun ne kohdistuvat Suomen kansalaisin ulkomailla.
Toinen asia minkä näen parhaaksi ehdottaa, on käytäntö mikä tekee lääkärintarkastukset maahanmuuttajanaisille ja -tytöille pakollisiksi. Tämä siksi, että näillä naisilla ja tytöillä on oikeus saada säännöllinen kontakti viranomaisiin ja sitä kautta ennaltaehkäistyä silpomisia.
Olisi aiheellista huomata, että tämä kysymys tarvitsee tiukan rajanvedon tänään. Kulttuurien törmääminen voi tarkoittaa myös länsimaisen pitkälle kehittyneen oikeusajattelun ja ihmisoikeuksien "istuttamista" muihin kulttuureihin.
Artikkeli on kirjoitettu kansainvälisenä Lasten oikeuksien päivänä vuonna 2011


Faktaa ympärileikkauksista:

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaanympärileikkaukset voidaan luokitella neljään eri pääryhmään :
Tyyppi I: Klitoriksen hupun poistaminen ja/taiklitoriksen osittainen tai täydellinen poistaminen.
Tyyppi II: Klitoriksen poistaminen sekä pientenhäpyhuulien poistaminen osittain tai kokonaan(joskus tätä kutsutaan excisioksi).
Tyyppi III: Ulkoisten sukuelinten osittainen taitäydellinen poistaminen sekä typistettyjen häpyhuultenyhteen ompeleminen niin, että virtsanja kuukautisveren poistumiseksi jätetään vain pieniaukko (ns. infibulaatio tai faraoninen ympärileikkaus).
Tyyppi IV: Erilaiset luokittelemattomat tavat:klitoriksen ja/tai häpyhuulten pistely, lävistäminentai viiltely; klitoriksen ja/tai häpyhuultenvenyttäminen; klitoriksen ja ympäröivien kudostenpolttaminen; emätinaukon raaputtaminen(ns. angurya –viillot) tai emättimen viiltäminen(ns. gishiri –viillot); veren vuodattaminen emättimeenlaitettavien syövyttävien aineiden avulla; emättimenahtauttaminen emättimeen laitettavien yrttienavulla; ja muut tavat, jotka voidaan luokitellaympärileikkaukseksi.


Miten tyttö ympäri leikataan?
Tyttöjen ympärileikkaamiseen voidaan käyttää erityisiä veitsiä, saksia, lasinpaloja tai parranajokoneenteriä. Maaseudun kylissä usein vanhemmat naiset tai perinteiset kätilöt toimivat ympärileikkaajina. Perinteiseen tapaan toteutetuissa leikkauksissa ei yleensä ole käytettävissä puudutusta, eikä steriilejä välineitä.Ympärileikkaajaa avustavat henkilöt pitävät lasta paikoillaan noin 15 minuuttia kestävän leikkauksen ajan. Verenvuodon loppumiseksi haavaan saatetaan laittaa yrttisekoituksia, puuroa tai tuhkaa.Infibulaatiossa typistetyt häpyhuulet kiinnitetään yhteen akasia-puun piikeillä tai tukevallalangalla. Tytön alaraajat sidotaan, jotta haava umpeutuu paremmin. Ympärileikkauksen jälkeen tytölle annetaan vain vähän juotavaa virtsaamistarpeen vähentämiseksi. Kaupungeissa varakkaammat perheet voivat sen sijaan viedä tyttärensä koulutettujen hoitajien, kätilöiden ja lääkäreiden leikattaviksi sairaalaolosuhteisiin.


Välittömät seuraukset
• kipu ja psykologiset seuraamukset
• verenvuoto-anemia-verenpaineen lasku-vuotoshokki-kuolema
• tulehdukset-haavatulehdus, haavan aukeaminen-verenmyrkytys-jäykkäkouristus-virusinfektiot (HIV, B- ja C-hepatiitit)-septinen shokki ja kuolema
• virtsaamisvaikeudet-virtsaumpi-virtsaputken vaurioituminen-virtsatietulehdus
• luunmurtumat kiinnipitämisen seurauksena
• lähikudosten vaurioituminenI

Myöhäisseuraamukset
• kipu-kuukautiskivut-yhdyntäkivut
• arpeutumisen jälkivaivat-ulkosynnyttimien kystat ja märkäpesäkkeet-neuroomat-kudosten joustamattomuus-kuukautisvuodon pakkaantuminen emättimeen-avanteet rakkoon tai suoleen
 *gynekologinen tutkimus ja katetrointi saattaa olla kivuliastai mahdoton
• virtsaamisongelmat-virtsatietulehdukset-pidätyskyvyttömyys-virtsatiekivet
• vaikutukset hedelmällisyyteen jasukupuolielämään-yhdyntäkivut-vaginaalinen yhdyntä voiolla mahdoton-orgasmiongelmat-hedelmättömyys
• muut seuraamukset-psykologiset ongelmat(posttraumaattinen stressi,painajaiset, ahdistus, masennus)-krooniset virusinfektiot(HIV, B- ja C-hepatiitit)

 Synnytykseen liittyvät ongelmat
• synnytyspelot
• ponnistusvaiheen pitkittyminen
• vaikeus seurata synnytyksen kulkua ja sikiön vointia
• repeämät-verenvuoto-tulehdukset-alkeellisissa olosuhteissa jäykkäkouristus ja verenmyrkytys
• turhat keisarileikkaukset
• kroonisten infektioiden siirtyminen äidiltä lapselle*